Наполи си отмъсти за загубата от Ювентус за Суперкупата на Италия преди 2 години, като победи шампиона на Италия 6:5 след дузпи. В редовното време на мача в Доха резултата бе 1:1, а след продълженията 2:2. По два гола вкараха Карлос Тевес и Гонсало Игуаин.

Победителят трябваше да бъде излъчен с дузпи. Двата отбора си изпълниха общо 18 дузпи, за да стигнат до крайното 6:5 за Наполи. И двата тима изпуснаха при първия удар, а след това бяха пропуснати пет от последните 6 дузпи след порцията от по пет. Буфон спаси три дузпи, но играчите на Юве изпуснаха 4.

Това е втори трофей на Рафа Бенитес откакто е в отбора след Купата на Италия през миналата година. За южняците това е втора Суперкупа на Италия след онази през 1990 г. отново спечелена срещу Ювентус (5:1). 



Ювентус и Наполи се сблъскаха за Суперкупата преди 2 години, когато бианконерите спечелиха скандална победа с 4:2. Наполи имаше само един триумф за този трофей - през 1990 г, докато Диего Марадона още беше в състава.

Юве пък спечели последните 2 издания на Суперкупата и имаше общо 6 отличия във витрината си. За Масимилиано Алегри това бе първи шанс да спечели купа откакто пристигна в Юве през лятото. Той заложи на изпитана схема с четирима в защита. 

Бианконерите направиха летящ старт като откриха резултата още в 5-ата минута. Раул Албиол и Кулибали се сблъскаха и позволиха на Карлос Тевес да се измъкне сам срещу вратаря. Аржентинецът хладнокръвно преодоля Рафаел, за да открие резултата.

Марек Хамшик за малко не изравни резултата. Той стреля остро от границата на наказателното поле, но топката срещна гредата, след като се отклони леко от Джорджо Киелини. Юве отвърна с нов шанс за Карлос Тевес. Йоренте свали топката след центриране на Пирло и Тевес стреля, но Рафаел успя да спаси.

Малко след това вратаря на Наполи отново се намеси след шут на Тевес. Този път успя да избие топката в корнер. Хамшик и Игуаин бяха най-опасните играчи на Наполи. Словакът не уцели вратата с поредния си удар, а Игуаин пропусна да се разпише след хубав пробив. 

На другата врата Рафаел спаси удар на Лихтщайнер, а Буфон също показа класа, като спаси с плонж удар на Игуаин. Наполи трябваше да изравни малко след почивката. В 54-ата минута Кайехон се измъкна зад защитата при почти инедтична ситуация с гола на Тевес. Испанецът обаче стреля покрай вратата.

Опитите на Наполи да изравни доведоха до нова греда. Този път удар на Игуаин успя да прехвърли Буфон, но топката срещна далечната греда. Все пак Наполи заслужено изравни в 68-ата минута. Де Гузман центрира отляво и Игуаин с прецизен удар с глава направи Буфон безпомощен - 1:1.

Резултатът се запази до края на редовното време и победителя отново трябваше да бъде излъчен след продължения. Юве започна по-агресивно в продълженията, също както и самия мач. Перейра стреля добре, но Рафаел улови топката, а след това вратаря се намеси и при удар с глава на Погба. Йоренте пък не уцели вратата.

Веднага след началото на второто продължение Юве отново излезе напред. Погба изведе Тевес, който финтира Кулибали и с прецизен удар в близкия долен ъгъл не остави шансове на Рафаел - 2:1. Наполи обаче не се предаде. Буфон направи изумително спасяване с една ръка след удар от въздуха на Игуаин. След това вратаря на Юве трябваше да излиза, за да изпревари Кайехон при една грешка на Киелини.

Точно когато изглеждаше, че трофея отново ще е за Юве, Наполи изравни за втори път. Отново Игуаин бе автор на гола. В 118-ата минута Пипита се възползва от центриране и реагира бързо, за да вкара от 7-8 метра. Това означаваше, че носителя на трофея ще бъде определен с дузпи.

Драмата при дузпите беше голяма. Още първият удар бе спасен. Буфон парира шута на Жоржиньо. Ювентус обаче също пропусна при първата си дузпа. Тевес излъга вратаря, но уцели гредата. Последваха голове на Гулам, Видал, Раул Албиол, Погба, Инлер, Маркизио, Игуаин, Мората за 4:4 при редовните пет дузпи.

Започнаха допълнителните изпълнения. Гаргано и Бонучи вкараха за 5:5. След това Буфон спаси дузпата на Мертенс. Киелини можеше да донесе трофея на Юве, но Рафаел спаси удара на защитника. След това отново Буфон даде шанс на своя тим, като отрази удара на Кайехон от бялата точка. Вторият мач бол за Юве бе пропилян от Перейра, който стреля над вратата.

Кулибали изведе Наполи отново напред, макар да имаше нужда от рикошет в гредата, а Рафаел спаси удара на Падоин за да донесе успеха на южняците 6:5 при дузпите. 

ЮВЕНТУС - НАПОЛИ 2:2 (5:6 след дузпи)

1:0 Тевес 5

1:1 Игуаин 68

2:1 Тевес 106

2:2 Игуаин 118

ЮВЕНТУС: Буфон, Лихтщайнер (79 Падоин), Бонучи, Киелини, Евра, Пирло (66 Перейра), Маркизио, Погба, Видал, Тевес, Йоренте (106 Мората)

НАПОЛИ: Рафаел, Маджо, Албиол, Кулибали, Гулам, Гаргано, Давид Лопес (91 Инлер), Де Гузман (106 Жоржиньо), Хамшик (79 Мертенс), Кайехон, Игуаин