Рома и Ювентус завършиха наравно 1:1 в директен сблъсък за титлата в италианската Серия А, игран на стадион „Олимпико” в Рим. Резултатът повече устройва „черно-белите”, които запазиха преднината си от 9 точки на върха и направиха решителна крачка към златните медали. 

В 62-ата минута домакините останаха с човек по-малко, а 120 секунди след това Карлос Тевес изведе торинци напред от пряк свободен удар. Точката за римляните спаси ветеранът Сейду Кейта с попадение в 78-ата минута.

Дербито във Вечния град беше изпълнено с напрежение и напечени моменти, но „вълците” се разиграха чак след червения картон на Василис Торосидис и даже можеха да спечелят в края. По този начин Рома пропусна отлична възможност да съкрати изоставането си на 6 т., което почти сигурно ще сложи край на амбициите им за 1-то място.

Руди Гарсия заложи на най-доброто, с което разполага в момента. Легендата Франческо Тоти поведе атаката, подпомаган от Жервиньо и Адем Ляич. Изненадващо пък Раджа Наинголан беше резерва.

Масимилиано Алегри се завърна към схема 3-5-2 и заложи на по-дефанзивни футболисти. По крилата действаха Патрис Евра и Стефан Лихтщайнер, а защитата беше съставена от Джорджо Киелини, Леонардо Бонучи и Мартин Касарес. Пол Погба остана 90 минути на пейката заради мускулен проблем, а Андреа Пирло въобще не попадна в групата, тъй като е контузен.
 



Противно на очакванията Юве започна мача по-активно и удар на Артуро Видал в 7-ата минута мина встрани от целта. 10 минути след това Алваро Мората се озова на чиста позиция, но не успя да стреля към вратата на Морган де Санктис. В 22-ата минута Роберто Перейра беше изведен отдясно, центрира, но в последния момент Костас Манолас изчисти в корнер точно пред Мората, като милиметри го разделиха от автогол.

Юве продължи да играе на смъртоносни контраатаки и малко след това Перейра не успя да засече точно пред вратата на Рома. Шут на Мората в 32-ата минута пък отново излезе в аут, а 10 минути по-късно Тевес изпусна от идентична позиция. За цялото първо полувреме „вълците” не отправиха нито един изстрел към Джанлуиджи Буфон и не създадоха опасно положение.

5 минути след подновяването на играта „бианконерите” бяха на косъм от гола. Перейра направи страхотен пробив, изведе Видал, чилийският национал прати топката в далечния ъгъл на Де Санктис, но малко покрай гредата. В 55-ата минута Рома отправи първи шут към Буфон, дело на Пянич с глава, но той беше твърде анемичен и не затрудни вратаря.

В 62-ата минута Юве поведе. Тогава Торосидис спъна Видал пред наказателното поле и главният съдия Даниеле Орсато му показа втори жълт и съответно червен картон. Така домакините трябваше да доиграят мача с 10 души. Фаулът беше изпълнен безкомпромисно от Тевес, който не остави никакви шансове на Де Санктис – 1:0 за „старата госпожа”.

Рома обаче не се предаде и в 72-ата минута Манолас засече с глава, но Буфон спаси. След последвалия корнер домакините имаха претенции за дузпа, но реферът остана безмълвен. 6 минути след това римляните все пак изравниха и драмата стана пълна. Флоренци центрира от фаул отдясно и Кейта с глава прати топката в мрежата за 1:1. Малко по-късно Итурбе можеше да изведе Рома напред, но не уцели вратата.

Последните минути на мача бяха зрелищни и двата тима търсиха успеха. Римляните могат повече да съжаляват, че не спечелиха, тъй като имаха по-чисти положения, но не успяха да ги оползотворят. Така двубоят завърши 1:1 и Юве успя да запази аванса си от 9 точки пред Рома на върха и докосва 4-то поредно скудето,


Рома – Ювентус 1:1

Голмайстори:

0:1 Тевес (64)

1:1 Кейта (78)

Рома: Де Санктис, Торосидис, Манолас, Янга-Мбива, Холебас, Пянич, Де Роси (73-Нианголан), Кейта, Жервиньо, Тоти (72-Итурбе), Ляич (65-Флоренци)

Треньор: Руди Гарсия

Ювентус: Буфон, Касерес, Киелини, Бонучи, Лихтщайнер (90-Падион), Видал, Маркизио, Перейра, Евра, Тевес, Мората (83-Коман)

Треньор: Масимилиано Алегри

Рим, ст.: „Олимпико”

Съдия: Даниеле Орсато

Жълти картони: Торосидис, Де Роси, Янга-Мбива, Пянич, Нианголан (Рома); Евра, Мората, Маркизио, Киелини, Видал (Ювентус)

Червен картон: Торосидис 62’ (Рома)