Тринадесет американски сенатори поискаха от ФИФА да отнеме домакинството на Русия на световното първенство през 2018 г, съобщава Aif.ru.

Те са изпратили писмо до президента на световната футболна централа Сеп Блатер. В него се настоява да се проведе извънредно заседание, на което руснаците да бъдат лишени от правото да организират Мондиала.

Сенаторите обясниха, че целта на исканията им е да се сложи край на кризата в Украйна и да се осигури успешното провеждане на шампионата на планетата. Според американците, повече от 40 страни, включително половината участници от световното в Бразилия, подкрепят санкции срещу Русия.

Говорителят на ФИФА Делия Фишър обаче категорично отхвърли идеята. „Историята е показала, че бойкотирането на спортни събития или политика на изолация и конфронтация не са най-ефективните начини за решаване на проблеми. ФИФА вярва, че Мондиалът в Русия ще е полезен“, каза Фишър.

Подобен опит от сенаторите беше предприет още през миналата година. Тогава те поискаха членството на Русия във ФИФА да бъде прекратено, но желанието им отново не бе удовлетворено. „ФИФА е футболна, а не политическа организация“, отразя ги Блатер.

Както е известно, сериозни проблеми възникнаха и около домакинството на Катар през 2022 г. Страната беше обвинена, че го е спечелила с корупция, но след това твърденията бяха отхвърлени.

Очаква се първенството след 7 години за първи път в историята да се проведе през зимата заради огромните жеги през лятото в емирството в Близкия Изток.