Опитният Джоуи Бартън реши да продължи кариерата си в шотландския Рейнджърс, като подписа за 2 години с гранда от Глазгоу. 

33-годишният футболист отказа офертата на Бърнли за един сезон, въпреки че помогна на Виненочервените да спечелят промоция за Висшата лига и дори бе избран за най-добър играч на отбора през сезона. 

Още преди 9 дни Бартън посети базата на Рейнджърс и говори с мениджъра Марк Уорбъртън, като се превръща в четвъртия нов футболист на отбора след дуото на Акрингтън Стенли Джош Уиндас и Марк Круукс и бившия играч на Ливърпул Джордън Роситър. 

„Когато за първи път разбрах, че има възможност да дойда тук, се развълнувах страшно много. Зная за положението, в което се намира клуба в последните години, но не можех да пропусна възможността да бъда част от групата играчи, които ще поставят отбора на мястото му. Очаквам с нетърпение предизвикателствата, които ни предстоят“ заяви Бартън пред сайта на клуба. 

Както е известно заради финансови проблеми Рейнджърс се смъкна до четвъртото ниво на шотландския футбол през 2012-а година, но от новия сезон си извоюва правото отново да бъде част от елита. През уикенда тимът падна от Хибърниън във финала за купата на страната.