Исландия хвърли голямата бомба на Евро 2016, отстранявайки един от фаворитите Англия на осминафиналите. В голяма битка на стадион "Алианц Ривиера" в Ница храбрите викинги победиха с 2:1 и ще играят в следващата фаза с домакина Франция.

Самоуверените британци поведоха с ранен гол от дузпа на Руни, но само за 15 минути исландците успяха да обърнат резултата с голове на Сигурдсон и Сигторсон. През второто полувреме играчите на Рой Ходжсън така и не намериха път към вратата на съперника и за пореден път безславно отпаднаха от голям футболен форум.


Мачът започна ударно и още в 5-ата минута Англия поведе в резултата от дузпа. Вратарят Исландия Халдорсон препъна Стълинг и реферът Дамир Скомина посочи бялата точка.

Капитанът Руни хладнокръвно вкара от 11-те метра и откри резултата в полза на Англия. Викингите обаче отвърнаха с мълниеносно в следващата атака. След дълъг тъч отдясно защитникът Рагнар Сигурдсон се измъкна от английската защита и с глава заби топката в мрежата за 1:1.

Англия се хвърли в атака, но стигаше само до далечни удари. Мощен шут на Деле Али извън наказателното поле профуча малко над горната греда. След това и Хари Кейн се пробва от дистанция, но стреля над вратата.

Така дойде 19-ата минута, когато Исландия сензационно поведе в резултата. Согторсон стреля от границата на наказателното поле, английският вратар Джо Харт не се намеси добре и топката влезе в мрежата за 1:2.

След почивката Англия натисна, но не успяваше да намери път към вратата на съперника. Исландците можеха да решат всичко в началото полувреме, когато Рагнар Сигурдсон отправи удар със задна ножица, но топката отиде право в ръцете Харт.

Последваха още силни минути за британците, но коравата защита на Исландия бе безупречна. Звездите на Тотнъм Хари Кейн и Деле Али опитаха отново с далечни удари да разпечатат исалндката врата, но бяха далеч от целта.

Влезлият като резерва Джейми Варди също не можа да помогне особено в атака. В 78-ата минута направи добро центриране за Кейн, който обаче стреля твърде слабо с глава и право в ръцете на Халдорсон.

В последните минути викингите можеха да отново да довършат съперника, когато Гурнарсон се измъкна в наказателното поле и стреля отблизо, но Джо Харт изби в корнер. До края на мача Исландия устиска преднината си и приказката за викингите на Евро 2016 продължава.

Англия - Исландия 1:2

1:0 Руни 5-дузпа
1:1 Р. Сигурдсон 6
1:2 Сигторсон 19

Англия: Харт, Уокър, Смолинг, Кейхил, Роуз, Дайър (46 - Уилшър), Али, Руни (87 - Рашфорд), Стърлинг (60 - Варди), Стъридж, Кейн

Исландия: Халдорсон, Саеварсон, Арнасон, Р. Сигурдсон, Скуласон, Гудмундсон, Гунарсон, Г. Сигурдсон, Бярнасон, Бодварсон (88 - Бодварсон), Сигторсон (77 - Т. Бярнасон)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpq7_AttMsc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>