Броени дни остават до провеждането на четвъртия Mаратон на приятелството Плевен. На 21 май събитието традиционно ще привлече към красивия северозападен български град стотици малки и големи фенове на активния начин на живот, както от страната така и от чужбина.

Събитието, което се превърна в едно от най-важните за региона, ще стартира още на 19 май със специална церемония по откриването на най-голямата открита фитнес площадка в града, чието строителство беше подкрепено със средства, събрани в рамките на миналогодишната благотворителна кауза на състезанието. 

Организаторите разкриха каква ще е и тазгодишната социална кауза на Маратон на приятелството – Плевен, а именно набиране на средства за построяване на рампа за велосипеди, ролери и скейтборд в града. Всеки участник в маратона ще може да допринесе със своята регистрация за начинанието, което ще превърне град Плевен в още по-добро място за младите любители на активния начин на живот. Средствата от продажбата на официални тениски на маратона през годините ще бъдат дарени за каузата. 

Желаещите да се включат в надпреварата все още могат да се регистрират до 18-ти май онлайн на адрес http://plevenmarathon.com/registration/, като при достигане на максималния брой, регистрацията ще бъде затворена и по-рано. В случай, че има места, дошлите да се регистрират директно на място, ще могат да го направят на 20 май до 17 ч. включително в офиса на маратона в Центъра за работа с деца в началото наградската градина, на 2 минути от старт – финала. В маратона на приятелството Плевен може да участват както професионалисти, така и любители и всички, които искат да се заредят със спортен дух и добро настроение.  

Организаторите са обърнали и специално внимание на активните любители на бягането в по-напреднала възраст – регистрацията на спортистите на възраст над 60 години е безплатна, а времето за участие в класирането е до 6 часа за маратона и до 3 часа за полумаратона. Всички непрофесионалисти, придружители на участниците, ученици и жители на града пък са добре дошли да тестват силите си на 3-километровия крос "Аз мога!". 

Маршрутите на маратона - 42.2 км, полумаратон - 21.1 км и щафета 2х10.5 км са сертифицирани, добре маркирани, осигурени и обезпечени с подкрепителни пунктове. Трасето включва разнообразие от градска среда, парк и шосе. Стартът и финалът ще са в центъра на града пред мавзолея, а самият маршрут минава през основните забележителности в и около Плевен – мавзолея, централната част, парк Кайлъка, историческият мост до с. Ясен. Подробна карта на маршрута на всички дисциплини може да бъде намерена на официалния сайт на състезанието.

Маратон Плевен ще се проведе при следната програмата: на 21 май (неделя), стартът на  маратона, полумаратона и щафетата е точно в 9:00 ч. В 9:15 е стартът на кроса „Аз мога“, а в 9:45 е стартът на детския маратон. В 10:30 ще се случи награждаването на победителите в кроса и детския маратон, а от е 14:00 – награждаването на победителите в полумаратона, маратона, щафета и детския маратон.

Последният, специално предназначен за най-малките любители на активния начин на живот се провежда втора поредна година и обхваща 3 възрастови групи (6-8 г., 9-10 г. и 11-12 г.). И тази година всеки финиширал малък маратонец ще получи специален медал и вкусотии!

Очаква се участниците в тазгодишното издание да надхвърлят 500 души от 20 страни, между които Япония, Буркина Фасо, Непал, Нигерия, САЩ, Великобритания и традиционно силно участие от Румъния, откъдето тази година ще се включат и доста доброволци. 

Награди очакват и всички редови участници в „Плевен Маратон 2017“. Два специални велосипеда BMW ще бъдат изтеглени чрез жребий в края на церемонията по награждаването на победителите. При кого ще отиде всеки един от велосипедите, ще разберем на 21-ви май в 14 ч. Наградите ще бъдат изтеглени между всички регистрирани и завършили участници в маратона, полумаратона и щафетата. Победителите трябва да покажат състезателния си номер.

Пълната програма на събитието, графикът на състезанията, указанията за маршрута и подкрепителните пунктове  могат да бъдат намерени на официалния сайт. И през 2017 година, основен партньор на Маратон на приятелството Плевен е х-л Ростов, в който участниците, които не са жители на града, ще могат да се настанят при специални, преференциални условия. За повече информация: http://rostov.bg/.
За Маратон Плевен

Плевенският маратон има три звезди за качество като шосейно състезание, присъдени от Европейската федерация по лека атлетика, и е включен в годишния състезателен календар на федерацията. Той е част и от румънската верига от исторически маратони - регистрирани са над 30 румънски бегачи.

Основните цели на Маратон Плевен са насърчаване на активния начин на живот,  привличане на професионални и непрофесионални спортисти от цял свят в регионалния северозападен град, както и популяризирането му като атрактивен спортен туристически център. Доброто настроение и приповдигнатия празничен тонус са гарантирани!