Европейският шампион Португалия постигна важна победа на турнира за Купата на Конфедерациите, след като се наложи с 1:0 над домакините от Русия. 

Ранен гол на суперзвездата Кристиано Роналдо осигури триумфа, с който иберийците имат 4 точки и на практика си гарантираха продължаване на полуфиналите. Руснаците остават с 3 точки. 

В последния си мач Португалия ще играе срещу аутсайдера в група А Нова Зеландия, докато домакините ще имат трудна задача срещу Мексико най-вероятно в пряк сблъсък за класиране напред. 

В Москва решаващият момент в мача дойде още в 8-ата минута, когато Рафаел Герейро проби отляво, центрира към далечната греда, където Роналдо се измъкна зад гърба на Кудряшов и засече с глава, за да отбележи 74-ия си гол с националния екип. 

Суперзвездата на Португалия бе близо до втори гол след половин час игра, когато след контраатака се оказа на чиста позиция, но от няколко метра не успя да преодолее Игор Акинфеев, който се отчете с отлично спасяване. 

Руснаците не направиха кой знае какво в предни позиции през първата част, а във втората Андре Силва също пропиля шанс за втори гол за иберийците. Той стреля с глава след подаване на Седрик Соарес, но Акинфеев като по чудо успя да отрази с отличен рефлекс. 

Мачът се отвори, но португалците останаха по-опасния от двата отбора и Роналдо пропусна нови две ситуации, като и в двата случая не бе точен от добри позиции, което запази надеждите на Русия за точка. 

Личеше си обаче, че на домакините липсва класа в предни позиции и въпреки че се създаваше впечатление, че те натискат, добрите голови положения пред Руи Патрисио липсваха, което помогна на Португалия да запази аванса си и да спечели първия си мач на турнира. В самия край гостите все пак изнръпнаха, когато Джикия получи шанс да стреля с глава, но прати топката на сантиметри от вратата. 

Русия – Португалия    0:1

0:1    Роналдо 8

Русия: Акинфеев, Васин, Кудряшов (83 Бухаров), Шишкин (46 Eрокин), Джикия, Головин, Комбаров (68 Полоз), Жирков, Самедов, Глушаков, Смолов
Португалия: Руи Патрисио, Седрик, Пепе, Бруно Алвес, Герейро (66 Елисеу), Андре Гомес, Бернардо Силва, Адриен Силва (82 Перейра), Уилиам Карвальо, Андре Силва (78 Желсон Мартинс), Роналдо