Суперзвездата Кристиано Роналдо ще бъде част от световните финали догодина, след като европейският шампион Португалия победи с 2:0 прекия си съперник Швейцария в Лисабон и спечели втора квалификационна група. 
 
Иберийците и Кръстоносците приключват с по 27 точки, но головата разлика на победителите е по-добра и те завършват на върха, докато швейцарците ще играят на бараж. 
 
Автогол в края на първото полувреме постави домакините на победния път, а след почивката те вкараха още веднъж и по този начин Португалия  за 5-и път поред и общо за 7-и ще играе на световни финали. 

Фернандо Сантош започна с двама футболисти в атака, като до Роналдо постави Андре Силва. Фланговете на иберийците също изглеждаха доста солидно. За Швейцария имаше 3 промени от победата над Унгария, като Джемали, Мехмеди и Родригес стартираха. 

Сблъсъкът започна със здрава битка и без кой знае какви положения, като швейцарците изглеждаха доста добре. Удар на Андре Силва в 6-ата минута рикошира в защитник, но Зомер реагира подобаващо и улови. 
 
И двата тима разчитаха на центрирания в тези минути, които обаче не носеха големи опасности за вратарите. Прецизността определено липсваше и за двата състава, като Роналдо определено бе незабележим и влиянието му изобщо не се усещаше. 
 
В средата на първата част Андре Силва влезе доста остро за една спорна топка и намери с бутоните крака на Джуру, но съдията изобщо не помисли за жълт картон, макар че той изглеждаше задължителен. 
 
Малко след това Сеферович падна доста лесно в наказателното поле, но Джунейт Чакър не се впечатли и не отсъди нищо, което бе и правилно. В ответната атака Роналдо определено симулира свличайки се пред наказателното поле на съперника, но играта продължи и Бернардо Силва стреля силно по диагонала, само за да види как Зомер избива в корнер. 
 
В 39-ата минута швейцарците сякаш имаха късмет, след като Родригес игра с ръка при една ситуация в наказателното поле и определено изглеждаше, че може да има и умисъл, но реферът замълча. 
 
В 41-ата минута обаче, домакините поведоха, след доста сериозна доза късмет. Елизеу центрира остро и ниско отляво, а Зомер се хвърли в краката на Жоао Марио, за да пресече. Топката обаче някак си премина през двамата, след което се отби в Йоан Джуру и оттам се оказа в мрежата на гостите, като при този резултат дойде и почивката. 
 
Малко след подновяването на играта Шакири стреля от свободен удар, но Патрисио нямаше проблеми да улови. Последва неточен изстрел на Роналдо, преди да се стигне до 57-ата минута, когато домакините отново вкараха. След отлична комбинация Моутиньо подаде на Бернардо Силва, който от своя страна изведе съименника си Андре и нападателят на Милан преодоля с класа Зомер за 2:0. 
 
В 67-ата минута Сеферович не успя да засече подаване на Шакири при добра атака на гостите, които обаче сякаш не вярваха, че могат да променят развоя на събитията. В 79-ата минута Роналдо пропусна сам срещу вратаря, когато прекали с финтовете и Зомер взе топката от краката му. Така или иначе обаче това не се оказа решаващо, а швейцарците така и не стигнаха до кой знае какви положения в оставащото време. 
 
Португалия – Швейцария 2:0
 
1:0 Джуру 41 автогол
2:0 Андре Силва 57
 
Португалия: Руи Патрисио, Седрик, Пепе, Фонте, Елизеу (69 Антунеш), Бернардо Силва, Карвальо, Моутиньо, Жоао Марио (91 Данило), Роналдо, Андре Силва (75 Андре Гомес)
Швейцария: Зомер, Лихтщайнер, Шар, Джуру, Родригес, Фрьолер (46 Закариа), Джака, Шакири, Джемайли (66 Зубер), Мехмеди (66 Емболо), Сеферович