Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще се изкачи най-малко с едно място до осмото в световната ранглиста след драматичната си победа над Райън Харисън (САЩ) на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай с награден фонд 5,9 милиона долара.

Димитров отрази три мачбола и спечели с 3:6, 6:3, 7:6(6), за да се класира за първи път в кариерата си за третия кръг на надпреварата.

Прогресът на хасковлията в класацията на АТП беше гарантиран от последвалото отпадане на Давид Гофен (Белгия) от финалиста през 2014 година Жил Симон (Франция) с 65:7(4), 3:6, което сложи край на серията на Гофен от осем поредни победи и две последователни титли в Шънчжън и Токио в последните седмици. 

Димитров беше изправен пред ново разочарование в Шанхай, но успя да навакса изоставане от 3:6 точки в тайбрека на решаващия трети сет, за да триумфира. 

"Знаех, че Райън ще рискува или ще търси солидно разиграване. Бях готов и за двете възможности. При 5:6 той вкара първи сервис и аз бях сигурен, че ще излезе на мрежата. Хубавото е, че направих добър ретур, а той пропусна. При 6:6 направих страхотна точка. На мачбола просто трябваше да вкарам добър сервис. Това беше единственото нещо в главата ми", коментира Димитров, който приключи двубоя с 16-ия си ас.

"Той също направи невероятен мач. Трябва да го призная. За моя радост краят не беше добър за него, но той трябва да го преглътне и да продължи напред", каза още Димитров, който ще играе срещу друг американец Сам Куери в третия кръг.