Футболните "лъвове" на България удариха Азербайджан с 2:1 в Баку и започнаха с победа  европейските квалификации за първенството във Франция след две години.

Така родните ни национали записаха ценни три точки към крайната цел - Евро 2016. В нашата група "Н" са още отборите на Италия, Хърватия, Норвегия и Малта, като първите два състава в крайното класиране се класират директно на финалите, третият играе бараж.

"Лъвовете" поведоха в резултата след гол на Илиян Мицански през първото полувреме, азерите изравниха след попадение на Дмитри Назаров след почивката, в края на мача резервата Венци Христов опъна мрежата на домакините и ни донесе победата.

Като цяло родните ни национали контролираха мача, но не показаха възможностите си, създадоха малко голови положения, но все пак се възползваха максимално от тях и заслужено България започна с победа.

Така Боби Михайлов ще остане изключително доволен от спечелените три точки, тъй като преди срещата обяви, че и равенството ще го задоволи.

Трябва обаче "лъвовете" още по-силно да пожелаят тези еврофинали, тъй като вече цели десет години не сме били на финалите на голям футболен форум.


"Лъвовете" започнаха здраво мача и в началото притиснаха домакините в собствената им половина. В 3-ата минута Мицански овладя технично топката в наказателното поле на азерите, но там е блокиран и не успя да нанесе голов удар.

Пет минути по-късно Азербайджан испусна страхотно положение. Тогава Владо Гаджев сгреши една топка в половината на домакините, при което Алийев му отне и нахлу мощно отдясно, след което навлезе в пеналта ни и пусна технично към Будак на точката на дузпата, последва шут, но Владо Стоянов показа класа и спаси.

"Лъвовете" отговориха с пробив на Станислав Манолев отдясно, който центрира остро в наказателното поле на домакините, но там нямаше негов съотборник, който да засече топката в мрежата.

В 13-ата минута азерите изпуснаха нов шанс за гол. Апостол Попов изпусна Алийев, който с глава не успя да вкара от вратарското поле. В ответната атака България вкара.

Георги Илиев пусна майсторски пас към Мицански, който се измъкна сам срещу Агайев и технично опъна мрежата за 0:1. Домакините претендираха за засада на Мицански, но такава нямаше и "лъвовете" поведоха в резултата.

Последва нов шанс за България. Станислав Манолев напредна през центъра и изстреля страховита тупалка от дъгата на наказателното поле, но топката профуча над вратата.

Постепенно темпото на игра леко падна, като играта се водеше основно в центъра, без каквито и да било голови положения пред една от двете врати.

В 27-ата минута Джавадов пое топката пред наказателното ни поле, последва остър удар, но Апостол Попов се хвърли на шпагат и го блокира.

Шест минути по-късно Джавадов се измъкна от Апостол Попов и за момент се озова на чиста позиция, но Владо Стоянов много предвидливо излезе и улови топката.

Последва грешка на Апостол Попов, който позволи на Алийев да се озове на чиста позиция фронтално на Владо Стоянов, но Николай Бодуров със сетни усилия се добра до топката и успя да блокира Алийев.

Последва силен шут на Станислав Манолев от ъгъла на наказателното поле, но топката мина до гредата на домакините. Към края на полувремето играта леко се накъса, но все пак българите владееха инициативата и не допускаха домакините в опасна близост до Владо Стоянов.

Второто полувреме започна с приспивно темпо, като действията се развиваха основно в центъра на терена. В 52-ата минута Владо Гаджев центрира остро от ъглов удар, но Апостол Попов не успя да нанесе голов удар с глава.

Две минути по-късно домакините изравниха от нищото. Назаров пое топката в центъра и след лек финт шутира от повече от 35 метра, но успя да изненада Владо Стоянов и да опъне мрежата му.

Определено Стоянов подцени този момент и носи основна вина за попадението на Азербайджан. След час игра "лъвовете" изпуснаха уникален шанс отново да дръпнат напред в резултата.

Тогава Владо Гаджев проби отляво и пусна страхотен пас към резервата Гълъбинов, който обаче от два метра направи фрапантен пропуск и стреля в тялото на Агайев.

Последваха нови атаки за азерите, които получиха импулс в играта си след изравнителното попадение. Постепенно националите ни живнаха и натиснаха здраво домакините.

В 68-ата минута Георги Илиев се освободи и напредна през центъра, последва шут, но до гредата. Малко по-късно и тупалка на Владо Гаджев профуча над вратата.

В 73-ата минута Гаджев залъга защитата на домакините отдясно и шутира по диагонала, но отново в аут. Така се стигна до 86-ата минута, когато резервата Тодор Неделев центрира от ъглов удар, Апостол Попов се размина с топката и друга резерва Венци Христов отблизо опъна мрежата за 1:2.

До края на срещата "лъвовете" ни контролираха играта, не дадоха никакви шансове на домакините и така България заслужено взе победата.

Азербайджан - България 1:2

Голмайстори:

0:1 Мицански (14)
1:1 Назаров (54)
1:2 Христов (86)

Азербайджан: Камрат Агайев, Махир Шукуров, Бадави Хюсеинов, Рашад Садигов, Уфук Будак, Дмитри Назаров, Руслан Абишов (73 - Гулиев), Джавид Хюсеинов, Вагиф Джавадов (46 - Абдулайев), Руфат Дадашов, Рауф Алийев

България: Владислав Стоянов, Апостол Попов, Николай Бодуров, Станислав Манолев, Веселин Минев, Михаил Александров (83 - Венци Христов), Владимир Гаджев, Светослав Дяков, Георги Илиев (74 - Тодор Неделев), Георги Миланов, Илиян Мицански (58 - Гълъбинов)