Легендата на Левски Наско Сираков не пожела да вземе позиция по повод скандала между доскорошния национален селекционер Любослав Пенев и членовете на Изпълкома Йордан Лечков и Емил Костадинов.

Още по темата

 

"Нямах възможност да гледам цялото изказване на Любо, хванах го от средата. Аз няма и не мога да си позволя да вземам страна и да защитавам някого. Прекалено много обичам и уважавам и Данчо, и Любо, и Емо. Най-хубавите ми години в спорта са свързани с тях", започна Сираков пред БНТ.

"Не приемам по никакъв начин личностни нападки, и то през медиите. Не приемам за нормално да се разговаря с национален селекционер също пред медиите, особено когато си живял 10 години с този човек."

"Каквото и да имам, винаги съм го казвал на Любо в очите - и насаме, и пред хора. Той е национален селекционер и си носи отговорността, така е навсякъде."

"Изключително ми е неприятно, защото по този начин се унищожава един от най красивите и най-хубавите моменти в историята на българския футбол."

"Най-важното нещо вече е какво ще се направи занапред. Българският футбол е в абсолютен колапс. Предложението ми трима млади футболисти задължително да играят се прие, сега се назначава работна група, която да направи други предложения. Това ще се гласува през януари месец."

"Знам, че ще има и противници на едно такова решение, но това е едно от нещата, които трябва да се направят, за да живнем. За да дойдат футболисти в националния отбор, трябва да са от младежите."

"Дали ще е Любо Пенев, Моуриньо или Венгер, разликата ще е минимална, защото нямаме материал. От много време вървим в тази насока, от 1994 година насам е така."

"За терените със Станимир Стоилов съм говорил повече от 10 години. Но тогава имаше едно елементарно мислене. Децата ни трябва да играят на хубави терени и да стават големи спортисти. А и какво да очакваме от футбола, след като в последните 25 години държавата е абдикирала от него."

"В България има много машинисти във футбола, които не знаят правилната посока. Науката футбол в България се практикува много малко. В момента има недостиг на треньори в юношеския футбол."

"Преди 9 години предложих на всеки 6 месеца да изпращаме на разноски на БФС да пращаме по двама специалисти на курс в най-големите страни. Само осем месеца по-късно се позамазаха нещата, а ако тогава го бяхме направили, сега щяхме да имаме поне 20 специалисти, които да са работили в най-големите школи."

"Любо сме го жертвали вече, но след една година пак ще се гледаме като котараци тук и ще се чудим какво да правим със следващия треньор. В България трябва да се направи програма за футбола, която да даде резултати след 10 години. Така беше във Франция 1994 и Германия 1996."

"Трябва да се завишат критериите за участие в А група. Не може да участват тимове без изкуствен терен, осветление. В чужбина са задължени да ги имат тези неща, плюс общежитие, условия за децата и т.н."

"В БФС винаги правим компромиси, за да не намалим броя на отборите в А група. Ако трябва да са 6 отбора, да бъдат, иначе не можем да помогнем. Сега е моментът да се реже от корен и да се вдигнем нагоре", добави Сираков.