България извъртя равенство 2:2 с Италия в европейска квалификация на стадион "Васил Левски" и пропусна да запише велика победа по пътя си към финалите на Евро 2016.

Гостите поведоха с автогол на Йордан Минев. "Лъвовете" стигнаха до пълен обрат след попадения на Ивелин Попов и Илиян Мицански. Равенството за Италия донесе резервата Едер в края на мача.

Така националите ни продължиха с успешната си серия срещу "адзурите" на родна земя и вече имат две победи и четири равенства от шест срещи.

България взе престижна точка, но остава на четвърто място в Група "Н". Лидер е Хърватия с 13 точки, следват Италия 11 т., Норвегия 9 т. и "лъвовете", които са с пет точки.

Като цяло "трикольорите" изиграха страхотно първо полувреме, когато демонстрираха здрава битка, раздадоха се до последно, възползваха се отлично от шансовете си и в крайна сметка направиха пълен обрат.

След почивката обаче момчетата на Ивайло Петев дадоха инициативата на гостите и в края на срещата бяха наказани. Трябва да се отбележи, че на трибуните имаше срамните 5000 зрители в официалния дебют на Ивайло Петев.


Италия започна шеметно мача и можеше да вкара още в 23-ата минута. Тогава Имобиле се озова сам срещу Николай Михайлов, но направи фрапантен пропуск. Гостите продължиха да атакуват и в 4-ата минута успяха да вкарат.

Симоне Дзадза проби по лявото крило и центрира в наказателното ни поле, където Михайлов направи брутална грешка, като се размина с топката и Йордан Минев я бутна в мрежата ни за 0:1. Малко по-късно Кандрева стреля от пряк свободен удар, но този път Михайлов успя да спаси.

След тази ситуация "лъвовете" се съвзеха и взеха изцяло инициативата. В 8-ата минута Владо Гаджев намери хитро Мишо Александров, но той от чиста позиция стреля слабо в аут.

Три минути по-късно Станислав Манолев намери отлично Ивелин Попов пред дъгата на наказателното поле и Попето с фамозен шут опъна мрежата на Италия за 1:1. България продължи да мачка, но в 14-ата минута Мицански пропусна.

Нападателят обаче се реваншира три минути по-късно, когато Георги Миланов центрира перфектно към Мицански и той с глава опъна мрежата на Италия за 2:1. Това бяха силните моменти на българите, които правеха каквото си пожелаят на терена и изцяло контролираха срещата.

В 21-ата минута обаче Италия изпусна невероятно положение. Кандрева центрира в наказателното ни поле, където Имобиле стреля от чиста позиция, но в аут. След половин час игра "лъвовете" разцъкаха хитро и Михаил Александров се измъкна отдясно, но се замота и изпусна да вкара.

Три минути по-късно Верати залъга Минев и подаде на Дзадза, който навлезе в наказателното ни поле и стреля, но над вратата. В 36-ата минута Ивелин Попов изпълни страхотно пряк свободен удар, но прати топката в горната греда на гостите. До края на полувремето италианците натиснаха, но се отчетоха само с едно разбъркване в наказателното ни поле.

Второто полувреме започна с атаки за Италия, но първото положение дойде за България. В 51-ата минута Георги Миланов центрира от пряк свободен удар в наказателното поле на гостите, но там Ивелин Попов се размина с топката и пропусна да вкара.

Осем минути по-късно Верати стреля страховито от дъгата на наказателното ни поле, но топката профуча над вратата ни. След час игра Николай Михайлов за пореден път "увисна" при центриране в пеналта, но Кандрева не се възползва и пропусна.

Девет минути по-късно Николай Бодуров подари топката на Андреа Бертолачи, който от пет метра стреля непохватно в аут. Към края на срещата гостите вдигнаха темпото и ни натиснаха сериозно.

Така се стигна до 84-ата минута, когато резервата Едер стреля фалцово от границата на наказателното ни поле и направи безпомощен Николай Михайлов. До края италианците изцяло доминираха и дори пропуснаха да вземат и трите точки. Все пак за наше щастие не се стигна до нов гол и България взе престижно равенство с Италия.

България - Италия 2:2

Голмайстори:

0:1 Йордан Минев (4 - автогол)
1:1 Ивелин Попов (11)
2:1 Илиян Мицански (17)
2:2 Едер (84)

България: Николай Михайлов, Николай Бодуров, Йордан Минев, Станислав Манолев, Александър Александров, Михаил Александров, Георги Миланов, Владимир Гаджев, Светослав Дяков, Ивелин Попов, Илиян Мицански

Италия: Салваторе Сиригу, Джорджио Киелини, Maтео Дармиан, Андреа Бардзали, Леонардо Бонучи, Лука Антонели, Кандрева, Симоне Дзадза, Андреа Бертолачи, Марко Верати, Чиро Имобиле

KЛАСИРАНЕ:

1. Хърватия 5 мача, 13 точки
2. Италия 5 мача, 11 точки
3. Норвегия 5 мача, 9 точки
4. България 5 мача, 5 точки
5. Азербайджан 5 мача, 3 точки
6. Малта 5 мача, 1 точка