За да играе на европейско или световно първенство, България трябва да побеждава отбори като Италия, Хърватия, Франция, Холандия и Швеция, заяви националният селекционер Ивайло Петев, който беше гост в студио "Дерби".

Той добави, че за да играе отборът на голям форум, най-вероятно ще трябва да бъде направено невъзможното. "Попаднахме в една от най-трудните групи, но ние трябва да се съобразим с жребия. За да стигнем един ден до европейско или световно първенство, трябва да преодолеем такива противници и не можем да разчитаме на по-леки съперници. Определено ни предстоят доста емоционални мигове", заяви националният селекционер относно жребия за световните квалификации, в които България ще играе срещу Холандия, Франция, Швеция, Беларус и Люксембург.

"Не ми е приятно, че някои национали не играят или пък си търсят клубове, но ние трябва да използваме наличния потенциал. Трябва да направим и невъзможното. Над десет футболисти от беларуския национален тим играят в Русия, но ние трябва да търсим победа, да бъдем убедителни. Срещу Беларус, както и срещу всички останали, ние ще трябва да се представим по най-добрия начин. Без това нещо, няма да имаме шанс да спечелим. Ще бъде трудно", добави той.

"Не мога да ви кажа какви разговори водя с футболистите. За Тодор Неделев е радостно, че преодоля тежката травма и направи добра подготовка. Дали ще играе в Майнц, или ще бъде преотстъпен, ще покаже бъдещето. Надявам се и Славчев да си намери нов клуб, защото очевидно Спортинг няма да разчита на него. Той трябва да развие своя потенциал, защото има качества и бъдеще в националния отбор. За тях двамата имам големи надежди".

"Георги Терзиев също е младо момче с потенциал, но не е мой проблем, че не играят редовно в отборите си. Проблем е на клубовете. Това не е моя работа. Това са футболисти с потенциал и за тях е важно да играят, за да трупат опит и самочувствие. Аз съм притеснен най-вече се Гаджев и се надявам в най-близко бъдеще да си намери отбор. Той е основен футболист в националния отбор и трябва да изясни своите приоритети. Трябва да се насочи към страна, в която да играе", продължава националният селекционер.

Относно предстоящата евроквалификация срещу Норвегия, Петев заяви: "Това е най-важният ни мач. Работим във всеки един аспект за анализиране на норвежците. Надявам се да бъдем достатъчно подготвени, да намерим слабите им страни, да се възползваме от тях и да спечелим този мач", завърши Петев.