Националният отбор на "България" по футбол има огромна доминация в срещите с Норвегия. Нашите Лъвове горе-долу бият Викингите където ги хванат. В изиграните 13 срещи трикольорите ни имат само една загуба и тя е в последния мач между двата тима в Осло през есента на миналата година.

В играните досега 13 срещи България има 6 победи срещу 3 за норвежците, а 5 мача са завършили наравно, като головата разлика е 26:14 в полза на нашите. Интересното е, че предстоящият двубой ще бъде юбилеен 10-и между двата отбора в турнирни срещи (световни и европейски квалификации).

В тях българският отбор също има превъзходство, записвайки 5 победи срещу само една за Норвегия, а 3 срещи са завършили наравно. Досега в София двата отбора са изиграли 4 мача от официалните турнири, в които ние нямаме загуба, а сме постигнали по 2 победи и 2 равенства.

За последен път двата съперника играха в София преди близо 33 години. През есента на 1982 г. в мач за Европейската купа нашите, водени от Иван Вуцов, правят равенство 2:2 срещу Викингите. Пред 25 хиляди Бойчо Величков открива още в 13-ата минута, но Норвегия обръща с голове на Торесен и Екланд.

Играта ни куца отвсякъде. Най-трагично е в защитата, която си личи, че е подредена нескопосано. Все пак отърваваме резила с гол на защитника Пламен Николов в 68-ата минута. Този мач, както и предстоящият, е най-важният за евентуалното съхраняване шансовете ни за класиране за финалите на европейското първенство.

Тогава обаче нашите правят поредица от слаби мачове и пропускаме Евро 84, което, както и следващото, е във Франция. Този път трикольорите се надяват Норвегия да не се окаже нова черна котка на пътя и да стигнем финалите във Франция догодина.

Иначе реализираните 26 попадения във вратата на Викингите са дело на 18 родни състезатели. Вижда се, че най-решаващите голове са постигнати от централните нападатели Георги Димитров-Червения, Панайот Панайотов-Гацо, Никола Цанев, Петър Жеков, Бойчо Величков и Наско Сираков.

Шестимата са реализирали 11 от общо 23-те гола в турнирните двубои между двата отбора. Само две попадения са дело на защитници, единият е на бившия играч на "Левски" Пламен Николов-Джоджо, а другият е на настоящия защитник Николай Бодуров, който защитава цветовете на "Фулъм".

Шест гола са реализирани от полузащитниците Христо Илиев, Христо Бонев и Пламен Цветков, а останалите попадения са дело на фланговите състезатели Крум Янев, Спиро Дебърски, Цветан Атанасов, Младен Василев, Стойчо Младенов и Христо Стоичков, всички отбелязали по един гол.