България ще спечели около 200 000 долара от турнето в Япония, изчисляват от Българския футболен съюз. Националите заминават за Страната на изгряващото слънце за четиристранния турнир "Кирин къп" от 3 до 7 юни.

Останалите участници са домакините, Дания и Босна и Херцеговина. Японците осигуряват солиден хонорар за тима на Ивайло Петев, а сметките показват, че чистата печалба ще е между 350 и 400 хиляди лева.

Групата на България ще е от 35 души, а големият отсъстващ ще е президентът Борислав Михайлов. Шефът на БФС е обявил, че няма да пътува за Япония, защото не обичал подобни дълги полети, съобщава "България днес".

Първите мачове от турнира са на 3 юни на стадион "Toyota" в град Аичи, като съперниците ще бъдат определени чрез жребий от Японската футболна асоциация. Победителите ще спорят за първото място на 7 юни на стадион "Сюита" в Осака.

За разлика от миналата година футболният съюз уреди престижни контроли за националите през 2016-а. Мачовете за България започват с проверка срещу Португалия на Кристиано Роналдо на 25 март. Двубоят ще се играе в град Лейрия, който се намира на 137 километра от столицата Лисабон.

Стадион "Д-р Магаляеш Песоа" е един от модерните в страната и е с капацитет 30 000 зрители. Почти сигурно срещу нашите ще излезе суперзвездата Кристиано Роналдо. БФС няма да получи никакъв хонорар за проверката срещу Португалия. Ще има и сериозни разходи за чартър заради липсата на директни редовни полети.

В самия град Лейрия няма летище и нашите ще трябва да се придвижват из Португалия с автобус. Надеждите на футболния съюз се надяват да избият разходите за контролата с пари от телевизионни права. За България те се държат от БФС и в момента се очакват офертите от родните телевизии.

От португалската федерация първоначално са искали да представят отбора си и да играят последната си контрола преди европейското първенство именно срещу родните национали. От БФС обаче вече са били подписали договора за турнето в Япония, което се провежда по същото време.

Четири дни след гостуването на Португалия нашите се изправят срещу Македония в Скопие. За този мач БФС отново няма да получи хонорар, но и разходите няма да са особено големи. Планът е националите да пътуват от София до македонската столица с автобус.

Освен екскурзия до екзотични дестинации като Португалия и Япония футболистите отново ще получат и пари за повиквателни. Засега те остават по 750 евро за човек, което означава че всеки ще вземе 1500 евро "джобни" за двата лагера.

Президентът Борислав Михайлов вече изплати всички пари на националите от миналите квалификации. След загубите от Норвегия и Италия Боби "замрази" пачките от повиквателни, но все пак ги раздаде на играчите след победата в последния мач над Азербайджан.