Въвеждането на пилотния проект на програмата на Министерството на младежта и спорта е изключително полезно за българския детско-юношески футбол, защото има доста неща, които преди това не са правени, обяви техническият директор на БФС Павел Панов.

Министерството отдели 1 милион лева, като програмата включваше лагери на юношеските отбори в три възрасти на 12 клуба, както и раздаване на пособия. Лагерите бяха оформени в три центъра- Банско, Трявна и Сливен.

"Направени бяха анализи и функционални тестове, като резултатите са дадени на клубовете. Някои директори на водещи школи бяха днес на пресконференция, а шефът на тази на Левски Даниел Боримиров изказа благодарност от името на всички. Но бившият номер 7 на Левски призова министърът на спорта Красен Кралев да намери пари и за зимни лагери, след като има такива за летните.

"Анализите показаха, че детско-юношеският ни футбол е далеч от европейските стандарти. Българските отбори са на средно ниво, по шестобалната система можем да дадем оценка среден 3. В близки срокове ще направим предложения за новости, които да бъдат въведени в клубовете. Предвиждаме дългосрочна програма от 4 години. В момента треньорите на мъжките отбори с право не дават шанс на юношите, защото не са готови. Имам предвид момчетата, които сега са в старша възраст, коментира Панов.

"И не съм съгласен, че от детско-юношеският футбол не трябва да се очаква нищо хубаво. Напротив- ние имаме таланти и именно от тях могат да дойдат промените. И съм сигурен, че тази програма за в бъдеще ще даде резултати.

"Програмата има и друг добър момент. Децата видяха, че за тях се полагат грижи. Разбира се, на самите лагери не винаги всичко беше наред. Имаше отбори, които дойдоха само с двама треньори и нито един човек от щаба. Нямаха лекар, масажисти. Това е недопустимо, добави Панов.

"Аз искам да изкажа благодарност на министър Кралев за положените усилия в тази програма. Очевадно физическата подготовка на юношите изостава. При мъжете положението е същото. Ходим по мачове и виждаме, за последно бяхме във Франция и Швеция. Догодина при второто издание на тази програма на Министерството, освен с децата, ще работим и с треньорите', коментира първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков. Наблюденията му са същите и от завършилия наскоро лагер на момчета от старша възраст, който се проведе в Сливен.

"Аз си знаех, че нашите юноши не са на добро ниво, но ние се стараем да помагаме на клубовете, които да подобрят работата си. Клубовете трябва да осъзнаят, че без младите са за никъде. Не може момчета между 10 и 14 години да тренират по три пъти седмично. С такъв скромен ритъм нищо не се случва, притеснено констатира отговорникът за подрастващите в изпълкома Емил Костадинов.