Галерия

България постигна втора победа в група А на световните квалификации, след като на националния стадион "Васил Левски" излъга с 1:0 коравия отбор на Беларус.

Единствения гол в мача отбеляза звездата ни Ивелин Попов в 10-ата минута. Асът на Спартак Москва се разписа след чудесна комбинация между Светослав Дяков и Спас Делев, който се завърна в представителния тим след дълго отсъствие. До края на първото полувреме и двата отбора имаха добри шансове за още попадения, но не се възползваха от тях.

След почивката селекционерът Петър Хубчев в типичния си стил затвори възпитаниците си, което се оказа печеливш ход и нашите спечелиха важния двубой с 1:0. България обаче имаше и късмет, тъй като в 94-ата минута гол на Сергей Корниленко беше отменен заради засада.

Така България събра 6 точки и се намира на 4-то място, но само на точка след Швеция и Холандия, с чийто тим играем на 25 март в София. Лошите новини за "лъвовете" обаче са свързани с Александър Александров и Дяков, които получиха жълти картони и ще пропуснат мача с "лалетата" поради наказания.

Проследете развоя на мача по минути тук!


Мачът на стадион "Васил Левски" започна много мудно, но след 10 минути игра България поведе при първата хубава атака. Тогава Светослав Дяков с пас като по учебник изведе Спас Делев по дясното крило, той напредна и центрира във вратарското поле. Там Ивелин Попов изскочи от втора позиция и с глава не остави шансове на стража за 1:0!

Гостите пропуснаха златен шанс да изравнят 120 секунди по-късно. След хубаво разиграване Александър Хлеб намери с пета Юри Кендиш пред наказателното поле, той стреля по земя в далечния ъгъл, но сантиметри го разделиха от гола. В ответната атака Александър Тонев се опита да изненада Андрей Горбунов с далечен шут, който обаче мина над напречната греда.

След 20 минути игра Симеон Славчев получи на ъгъла на наказателното поле, овладя с десния крак, след което отправи хубав удар с левия, но над вратата. 8 минути по-късно България можеше да удвои преднината си. Петър Занев проби по фланга и центрира по земя във вратарското поле, където капитанът на гостите Александър Мартинович щеше да си вкара автогол, ако не беше добрата намеса на вратаря.

В ответната атака Александър Александров извърши нарушение точно на пеналта. От него Хлеб нацели стената, при добавката топката срещна купа от играчи, след което попадна в най-опасния играч на Беларус Кендиш. Той стреля по земя, но Владо Стоянов демонстрира класа и изби. Малко след това халфът на бившата съветска република отправи нов удар, който не намери очертанията на вратата.

Мачът продължи да бъде двуостър и в 32-ата минута Георги Миланов открадна кълбото от противник, напредна и шутира силно, но мерникът му изневери. В самия край на първото полувреме гостите пропуснаха най-добрата си възможност за гол. Михаил Гордейчук се справи със Занев и центрира във вратарското поле, където непокритият Иван Маевский вместо да скъса мрежата, за наш късмет не уцели вратата.

Второто полувреме започна скучно, но в 57-ата минута Беларус можеше да възстанови равенството. Тогава резервата Игор Шитов засече мощно от движение, но Владо Стоянов изби в корнер. След неговото изпълнение Кендиш стреля, но в аут. В 76-ата минута Делев се пребори в центъра на терена и пусна хубав пас към Славчев, който центрира към връхлитащия Радослав Кирилов, но дебютантът не уцели вратата.

До края не падна нов гол, Хлеб беше изгонен от игра за втори жълт картон в 91-ата минута  и България успя да спечели двубоя с 1:0. 

България - Беларус 1:0

Голмайстор: 1:0 Ив. Попов (10)

България: Владислав Стоянов; Страхил Попов, Александър Александров, Васил Божиков, Петър Занев; Светослав Дяков, Симеон Славчев; Александър Тонев (67-Р. Кирилов), Ивелин Попов (75-Йорданов), Георги Миланов (53-Чочев), Спас Делев
Селекционер: П. Хубчев

Беларус: Андрей Горбунов; Александър Мартинович (36-Шитов), Денис Поляков, Сергей Политевич, Йегор Филипенко, Александър Хлеб, Михаил Гордейчук, Павел Нехайчик (60-Савицки), Юри Кендиш, Иван Маевский (74-Корниленко), Денис Лаптев
Селекционер: А. Хацкевич

Съдия: Щефан Клоснер (Швейцария)
Стадион: "Васил Левсри", София
Жълти картони: Ал. Александров, Кирилов, Дяков (България); Хлеб, Шитов, Кендиш (Беларус)
Червен картон: Хлеб 90+1 (Беларус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/TFQC7xZromA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>