Днес своя 53-ти рожден ден празнува селекционерът на националния отбор по футбол Петър Хубчев.

Той има 35 срещи за представителния отбор на България и един гол. Дебютира срещу Гърция на 25 април 1984 година. Хубчев е несменяем титуляр в защитата на националния тим, с който завоюва бронзов медал на Световното първенство в САЩ през 1994 година. През 1996 година участва на Eвропейското първенство в Англия. Изиграва последната си среща за България на 1 септември 1996 година срещу Израел (1:2) в Тел Авив.

Започва кариерата си в ловешкия "Осъм" през 1981 г., където записва 249 мача. През 1989 г. преминава в "Левски", с който печели две шампионски титли и три купи на страната. Носи още екипите на два от най-популярните и традиционни тимове в Бундеслигата - "Хамбургер" и "Айнтрахт" (Франкфурт).

Стартира треньорската си кариера като помощник-треньор в "Айнтрахт" (Франкфурт), а след това е старши-треньор на младежката формация на клуба. През 2002 г. е помощник-треньор в "А" националния отбор, който се класира за ЕВРО 2004. Ръководи още отборите на "Славия", "Бад Вилбел", "Айнтрахт - 2", "Волфсбург - 2", "Черноморец" (Пм), "Ботев" (Пд) и "Берое", където прекарва четири години и печели Купата и Суперкупата на България през 2013 г.

Хубчев е избран за футболист №1 на ХХ век в Ловеч. Той е почетен гражданин на Стара Загора и Ловеч.

„Желаем му здраве, щастие, лични и професионални успехи.”, пишат от БФС.