Витомир Вутов е сред най-добрите български вратари за новия век. Той успя да си изгради репутация и в треньорската гилдия, където работи и развива таланти в Литекс и юношеския национален отбор, който преди дни се класира за участие на Евро 2017. Пред Gol.bg Вутов говори за фамозния успех на младите "лъвчета", не подмина и болната тема – малкото таланти в Първа лига, поздрави и мъжете за успеха с 2:0 над Холандия. Ето какво каза Вутов:

Първо, честито класиране! На какво отдавате големия успех на юношите?
- Благодаря. Отдавам го на дългогодишна работа с този отбор, момчетата играха и на европейското първенство в България. Това им беше прощъпулника, после имаше само обиграване и надграждане. Отдавам успеха на плод на дългогодишна работа от футболисти, треньори и ръководство.

Преди мача с Босна имаше ли голямо напрежение? Нуждаехме се от задължителна победа, а съперникът не беше никак лек. Повечето им играчи се подвизават в Германия, което говори достатъчно за класата на отбора.
- Лесни отбори вече няма. По време и на самата срещата имаше напрежение и на моменти тежеше, но се справихме. Целта на треньорите и ръководството беше точно такава – да освободим играчите от огромното психическо натоварване, предвид важността на двубоя. Успяхме, а едни от думите и мотото бяха: "Момчета, до днес бяхте лъвчетата на България, нека след днешният мач ви наричат Лъвовете на България". Те показаха ,че са Лъвове.

Какво си казахте след мача?
- Поздравихме се, повеселихме и си поставихме следващата задача. Тя е победи на европейския форум и едно бъдещо световно.

България вече е сред осемте най-добри отбора в Европа. Какво следва сега и какви ще са целите в Грузия?
- Да, станахме едва третият класирал се отбор. Но предвид не особено розовата обстановка в страната ни, няма как да сме постоянно сред най-големите. И все пак понякога успяваме. Където е имало минало, ще има и бъдеще. Формулата е в базите и школите, когато има повече конкуренция, се вдига и качеството.


Това ще е трети голям форум за юношите ни в последните години. Има ли светло бъдеще българският футбол?
- Да и от там дойде и самочувствието на отбора. Когато тези момчета видяха, че могат да победят шампионите на Европа във възрастта си, започнаха да мечтаят и работят уверено за осъществяването на това да се случи. Селекционерът Ангел Стойков още от първият ден им повтаряше, че те ще играят на европейското първенство.

Победихме съперници като Дания, Португалия, Франция... Това говори достатъчно за таланта на юношите ни. Кои играчи бихте отличили?
- Отделно не мога да отлича никого, всички бяха много добри. Например Франция има страхотни индивидуалности, но като отбор се представи слабо, важното е, че ние имаме колектив. За вратарите ни мога да кажа добри думи за Петър Петров, а за Наумов, предвид представянето му, е готов да пази в Първа лига. Доста суперлативи получихме във Франция за него. Казвам го, защото знам характера му и няма да се възгордее. Това ще е стимул за по-нататъшното му развитие и представяне.

Да поговорим и по една болна тема. Пореден голям успех за юношите ни, но в Първа лига продължават да се налагат скъпоплатени и недоказани чужденци, а най-евтиният ресурс е в школите. На какво отдавате този факт – страх, невъзможност в треньорите за развитие на талантите или друго?
- Погледнете отборите от втората част на таблицата. Даже и тези, които се борят да останат в елита, са пълни с чужденци. Качество малко, отбори и треньори хванали се като "удавник за сламка", опитват да спасят временно кожата, липсва стратегия, дългосрочен план, работи се ден за ден да преживеят. Така няма да има развитие, младите се нуждаят от треньори, които да стоят зад тях и да ги подкрепят. Но и те трябва да са борбени и да отстояват шансовете си на терена.

Да се обърнем и към мъжете. Победиха с 2:0 Холандия, но още никой не говори за бараж, което е разбираемо. Според вас какво промени Петър Хубчев?
- Хубчев залага на дисциплината и следи обстойно изявите на футболистите по клубовете им. Това е важно за националния отбор, за всяка среща да бъде извикан точният и най-подготвен футболист. Да се работи в националните отбори си има своя специфика, различна от клубните. Всички желаем и пожелаваме успех на мъжкия ни национален отбор.

Има ли футболисти от юношеския национален отбор, които вече са готови да играят за мъжете? Ако да – кои са те?
- Разбира се, че има. Младежкият национален отбор беше на крачка от класиране от предишната фаза и там се работи отлично. Китанов вече е при мъжете. Той млад вратар със страхотни качества. Важното е в ЦСКА как ще го съхранят и доразвият, за да е опция и за напред.

Вие сте един от най-добрите български вратари през новия век и накрая искам да ви попитам за Николай Кръстев. За отрицателно време се превърна в титуляр в Левски, стигна и до националния отбор. Всичко се стече много бързо за него заради контузиите на Боян Йоргачевич и Владо Стоянов. Какво ви е мнението за този 20-годишен вратар?
- Ако Кръстев си мисли, че вече е титуляр на Левски, ще му изиграе лоша шега. Вратар се става на всяка една тренировка, във всяка футболна среща. С тези няколко мача, изключвам първото полувреме с ЦСКА, той отстоява добре доверието. Решението на колегите ми да му дадат шанс заслужава адмирации. Пожелаваме му успех, защото с него имаме още една опция за младежкия национален отбор. Колкото и малка страна да сме, ние имаме таланти и трябва да ги пазим, да се грижим за тях и да ги развиваме.

Веселин Коларов, Gol.bg