Португалецът Кристиано Роналдо срещу поляка Роберт Левандовски – двете звезди на отборите, които днес се изправят един срещу друг в четвъртфинала на „Стад Велодром“ с надежда да блеснат повече, отколкото го сториха досега на Евро 2016. В класацията на „Златната топка“ за 2015 г. Роналдо бе втори, а Левандовски – четвърти. Само за Европа обаче те са първи и втори, като изключим южноамериканците Меси и Неймар.

Дотук Левандовски е едно от разочарованията на турнира – четири мача, нула гола. Вкарал е само веднъж, но от дузпа след 120-те минути срещу Швейцария на осминафинала. Дори партньорите му в атака Аркадиуш Милик и Якуб Блашчиковски се справят по-успешно. Нападателят на Аякс се разписа срещу Северна Ирландия на старта, а Куба – срещу Украйна и Швейцария.

Кристиано има по-добър баланс – двете попадения и асистенция срещу Унгария (3:3) в последния мач от групата бяха ключови за оставането на Португалия в надпреварата. В останалите три мача обаче бе далеч от собствените си стандарти, особено тих бе срещу Хърватска, макар да помогна за победния гол. В 117-ата минута неговият шут бе отразен от Субашич, само за да получи Куарешма уникалния шанс да вкара от няколко метра и да класира лузитанци. В първите два мача обаче разочарова с неточен мерник и арогантно поведение, а срещу Австрия дори изпусна дузпа.

При всички случаи и от двамата се очаква повече. Самото им присъствие в съставите монополизира вниманието на аудиторията. „Полша не е само Левандовски. От първата фаза гледах само мача им с Германия, завършил 0:0. Не са много отборите, които могат да удържат немците - констатира Нани. – Трябва да мислим за целия отбор, не само за Левандовски.“

В базата на Полша в Ла Боле, Западна Франция, отговорите са почти същите, когато стане дума за CR7. „Бих искал Кристиано да е в полския тим, макар че сега не е в най-добрата си форма. Португалците обаче имат и други играчи, те са силен тим“, казва Войчех Шченсни, който заради контузия не игра в последните три мача на дружина полска.

Звездите на Полша и Португалия може да не блестят на Евро 2016, както се очакваше, но на клубно ниво направиха силни сезони съответно в Байерн и Реал Мадрид. Те бяха голмайсторите на отборите си в Шампионската лига, макар че португалецът има отчетливо преимущество. Роналдо вкара 16 гола – един по-малко от рекорда си през 2014-а (17), когато пак вдигна трофея в ШЛ с Белия балет. Левандовски остана втори в тази класация с 9 попадения, а Байерн отпадна на полуфиналите от Атлетико Мадрид. Полякът се разписа в реванша срещу дюшекчиите, но Грийзман осигури на съперника участие на финала на „Сан Сиро“. Там пък Кристиано вкара победната дузпа за 11-ото коронясване на Реал в надпреварата.

В националните първенства Роналдо също има известно предимство – той се разписа 35 пъти в Примера, а Левандовски наниза 30 в Бундеслигата. Но докато португалецът остана зад Луис Суарес (Барселона, 40 гола) в класацията „Пичичи“, то Роберт взе приза за бомбардир, освен това влезе в историята като първият чужденец, достигнал кота 30 в Бундеслигата.

Има една вечер, които Левандовски никога няма да забрави – на 24 април 2013-а, когато той се изправи срещу Кристиано Роналдо в Шампионската лига. Това бе първи полуфинален мач между Борусия и Реал, спечелен от дортмундци с 4:1. И четирите гола бяха отбелязани от него, обезсмисляйки единствения на Роналдо. На реванша на „Бернабеу“ Белия балет спечели с 2:0, което се оказа недостатъчно. Така Борусия отиде на финал, който загуби от бъдещия тим на Левандовски – Байерн, с 1:2.

Ще се отпуши ли най-накрая Левандовски на Евро 2016? Ще може ли Кристиано да настигне и задмине Мишел Платини (9) по голове на европейски първенства? Полша и Португалия очакват отговорите на тези въпроси с нетърпение.

Материал на "Тема спорт"