След като в квалификациите имаше невероятна атака, на Евро 2016 Полша блести с впечатляваща защита. По пътя към полуфиналите обаче срещу дружина полска се изправя Кристиано Роналдо и компания. Плашещата двойка централни защитници Михал Паздан и Камил Глик ще бъдат тествани максимално на „Стад Велодром“, след като в досегашните двубои, дори със световния шампион Германия, това не се случи.

Преди дни американското лайфстайл списание „Men's Health“ определи 29-годишния Роналдо като „перфектния атлет“, като твърди, че той развива скорост над 32 км/ч, отскача почти на метър височина от един крак, бяга средно по 16 км на мач и е отбелязал повече победни голове в последните 20 минути, отколкото всеки друг футболист. Той е единственият играч, разписал на четири европейски първенства - от Евро 2004 досега, и макар да не започна добре турнира, има всички признаци, че вече е близо до най-добрата си форма. Вкара два гола на маджарите – с пета и с глава, изработи още две от останалите три попадения на португалците, включително най-важния - на Куарешма срещу Хърватска в добавеното време на осминафинала.

Полша обаче има добри вратари и защитници – и в миналото, и сега. Дотук дружината е пуснала едва три гола от началото на 2016-а, а на европейското първенство единственият такъв бе след зрелищната задна ножица на швейцареца Шердан Шакири на осминафинала, спечелен с дузпи. Германия е другият отбор на турнира, който още не е получил попадение. 

Мачовете на Полша дотук във Франция обаче не са ги подготвили за бързината, мощта и нечовешката игра с глава, с която се слави Кристиано Роналдо. Най-тежкият съперник дотук – Германия, използва дребосъка Марио Гьотце като фалшива деветка при нулевото равенство в групата, а това не произведе никаква опасност за Фабиански и сие. Гьотце постоянно се връщаше в халфовата линия, за да играе с топката, иначе тя не стигаше до него.

Северноирландците нямаха приличен удар за цял мач на старта, а украинците, които си тръгнаха единствени без отбелязан гол, играха праволинейно и предсказуемо. Късното попадение на Шакири успя да разстрои играта на поляците, които страдаха доста в продълженията, но ариергардът им устоя и прати мача на дузпи. На защитата и сега ще се разчита много, за да стигне Полша за пръв път в историята си до медал на европейски финали. 

Дотук дружината е вкарала два гола по-малко от всеки друг четвъртфиналист, а топреализаторът на квалификациите Роберт Левандовски (13 попадения) е отправил само два точни удара, и то в последния двубой. Може би обаче голът му от дузпа във вратата на Ян Зомер е върнал увереността на звездата на Байерн. Освен това Милик и Блашчиковски играят на ниво, а крилото на Рен Камил Гросицки също би бил заплаха за опитната, но застаряваща защита на португалците, водена от 33-годишният Пепе. 

За Адам Навалка опазването на Роналдо е тактическо предизвикателство. Дали ще рискува да заложи на висока преса, знаейки че грешна стъпка би довела до смъртоносна контраатака? Или пък ще се затвори зад централната линия, рискувайки да стане свидетел на поредния шедьовър на Роналдо? Който и да спечели днес, ще си отвори пътя към финала – стига преди това да преодолее Уелс или Белгия.