България – Норвегия, мач от евроквалификациите от група Н, стадион: "Васил Левски", начало: 21:45 часа, на живо по Gol.bg

Вероятни състави:

България: Митрев, Й. Минев, Бодуров, А. Александров, В. Минев, Дяков, Чочев, Манолев, Попов, Г. Миланов, Мицански

Норвегия: Нюланд, Елабделауи, Ховланд, Форен, Хьогли, Шелбред, Йохансен, Нордтвайт, Тетей, Сьодерлунд, Бергет

Прогноза на Gol.bg:

И двата съперника тази вечер са измъчвани от кадрови проблеми. Ивайло Петев не може да разчита на вратарите Владислав Стоянов и Николай Михайлов, както и на нападателя Валери Божинов. За скандинавците аут са Пал-Анге Хеланд, Адама Диоманде, Джошуа Кинг и Оле-Кристиан Селнес.

Предстоящата среща между България и Норвегия ще е 14-ата в историята между двата тима. В досегашните 13 двубоя, "лъвовете" имат 6 победи, равенствата са 4 и 3 успеха са скандинавците при голова разлика 26:14 в наша полза. От всички срещи, 4 са контроли, 2 квалификации за световното първенство и 7 за европейско.

У нас отборите са се изправяли лице в лице 5 пъти и статистиката отново е на страната на България – 3 победи и 2 равенства при голова разлика 15:5. Първата среща между двата отбора е играна на 3 ноември 1957 година в София. Пред 22 120 зрители, "трикольорите" печелят с историческото 7:0. Автор на хеттрик е Христо Илиев-Патрата. Останалите голове са дело на П. Панайотов (2), Кр. Янев и Сп. Дебърски.

Последният двубой на наш терен датира от 27 октомври 1982 година и завършва 2:2. Головете за България отбелязват Б. Величков и Пл. Николов. Статистиката обаче показва и минуси за "трикольорите". Когато сме били в една група с Норвегия за европейски квалификации – 3 пъти, само веднъж сме се класирали (1968) и два пъти (1972 и 1984) сме отпадали.

На днешната дата отборът ни е играл два мача. През 2005 година в Стокхолм Швеция ни бие с 3:0, а през 2010 в Лондон падаме от Англия с 0:4. През септември България и Норвегия пък са се срещали един път – през 1983 година в Осло, където печелим с 2:1.

В днешната среща "лъвовете" излизат за победа №50 в мачовете за европейско първенство. До сега отборът ни има 49 успеха, 27 равенства и 39 загуби.

И въпреки добрата ни статистика срещу Норвегия, нашата прогноза е, че няма да спечелим мача.

Прогноза: България – Норвегия 1:1