България - Холандия, мач от група "А" на световните квалификации зона Европа за Мондиал 2018, стадион "Васил Левски, съдия Уилям Калън (Шотландия), тази вечер 21:45 часа, на живо в Gol.bg

Групата на България

Вратари: Михайлов (Мерсин), Китанов (ЦСКА-София), Кръстев (Левски)

Защитници: Стр. Попов (Касъмпаша), Божиков (Касъмпаша), Недялков (ЦСКА-София), Чорбаджийски (ЦСКА-София), Велков (Славия), Занев (Амкар), Бодуров (ЦСКА-София)

Халфове: Чочев (Палермо), Славчев (Лехия Гданск), Краев (Левски), Цветков (Черно море), Костадинов (Левски), Манолев (ЦСКА-София), Василев (Лудогорец), Десподов (ЦСКА-София)

Нападатели: Ив. Попов (Спартак Москва), Гълъбинов (Новара), Делев (Погон Шчечин), Тонев (Кротоне)

Контузени: Миланов (ЦСКА Москва), Дяков (Лудогорец), Вл. Стоянов (Лудогорец)
Наказани: няма

Групата на Холандия

Вратари: Силесен (Барселона), Ворм (Тотнъм), Зоет (ПСВ)

Защитници: Мартинс Инди (Стоук Сити), Блинд (Манчестър Юнайтед), Де Фрай (Лацио), Хьод (Лацио), Карсдорп (Фейенорд), Фелтман (Аякс), Де Лигт (Аякс), Тете (Аякс), Фергевер (Аякс)

Халфове: Снайдер (Галатасарай), Вайналдум (Ливърпул), Клаасен (Аякс), Вилхена (Фейенорд), Фер (Суонси), Бергхаус (Фейенорд), Щротман (Рома), Торнстра (Фейнорд)

Нападатели: Робен (Байерн), Депай (Лион), Дост (Спортинг), Ленс (Фенербахче), Куинси Промес (Спартак Москва)

Контузени: Янсен (Тотнъм)
Наказани: няма

Прогнозата на Gol.bg:

България приема Холандия във възлов мач от група "А" на квалификациите за Мондиал 2018 в Русия. Евентуална победа би върнала "лъвовете" в играта за второто място и квота за баражите.

"Лалетата" обаче идват в София като фаворит с единствената цел да спечелят три точки, с които да продължат гонитбата на лидера в групата Франция. Равният също би бил престижен резултат за разклатената команда на Петър Хубчев, но така може да се окаже по-печеливш за третия в класирането Швеция.

Жалкото е, че заради загубеното доверие в националите тази вечер "Васил Левски" ще е полупразен, независимо от калибъра на съперника. А срещу европейски шампион е нужна мощна подкрепа. Както бе при последното ни домакинство срещу Холандия през 2006 г., когато се изсипаха около 40 000 запалянковци при равенството 1:1.

В края на миналата година след тежките поражения от Франция и Швеция националите се надигнаха с победа 1:0 над Беларус, но и при нея играта не убеди феновете, че имаме сили да се борим с фаворитите в групата.

В дните преди мача с Холандия селекционера Хубчев го споходи голям карък, след като трима основни футболисти отпаднаха от състава заради контузии. Капитанът Светослав Дяков, титулярният вратар Владо Стоянов и халфът Георги Миланов пропускат двубоя.

Дилемата за Хубчев е кой да партнира в средата на Ивайло Чочев, като за второто място в двойката опорни халфове спорят Симеон Славчев и Георги Костадинов. А Миланов, който обичайно играе по десния фланг, по всяка вероятност ще бъде заменен от Станислав Манолев.

Николай Михайлов пък ще пази в отсъствието на титуляра Стоянов, но неговата форма този сезон е доста плашеща - с 47 допуснати гола в 25 мача за Мерсин, намиращ се на последно място във втора турска дивизия.

След провала на квалификациите за Евро 2016 Холандия започна този цикъл с масово подмладяване. В момента половината играчи от състава са с малък опит (под 15 срещи за националния), но горят от желания да се наложат.

"Лалетата" изостават на три точки от първото място, след като загубиха у дома от Франция (0:1) и завършиха наравно като гост на Швеция (1:1), наред с рутинните успехи над Беларус (4:1) и Люксенбург (3:1).

В последния момент от групата отпадна Винсен Янсен, голмайсторът на холандското първенство от миналия сезон, който се очакваше да води атаката на "Васил Левски". Селекционерът Дани Блинд обаче има достатъчно избор за негов заместник.

Прогнозите са, че това ще е таранът Бас Дост, който ще отваря пространства за крилата Робен и Депай. Най-внушителното звено е средната линия, където личат имената на капитана Уесли Снайдер, Джорджинио Вайналдум и Кевин Щротман.

Мнозина се уповават на историята, която показва, че България е неудобен съперник за "лалелата". От общо 10 срещи двата отбора си разменят по 4 победи и две завършват наравно. Последният двубой през май 2012 г. бе приятелски в Амстердам и бе спечелен от нашите 2:1 с попадения на Ивелин Попов и Илиян Мицански.

Оттогава изтече много вода и макар сега с доста подмладен състав, холандците, както обикновено, са далеч по-класният отбор, а нашите трябва да компенсират с много тичане и борба до последно. Тази задача се очертава като доста сложна и въпреки всеобщите надежди някак да излъжем Холандия, едва ли мечтаният подвиг ще се случи/

Резултат: 1:2