Франция – България, мач от група "А" на световните квалификации, стадион: "Стад дьо Франс", начало: 21.45 часа наше време, на живо в Gol.bg

Вероятни състави:

Франция: Лорис; Саня, Варан, Косчелни, Курзава; Матюиди, Погба; Сисоко, Гризман, Пайе; Гамейро
Селекционер: Дидие Дешан


България: В. Стоянов; С. Попов, Пиргов, А. Александров, Г. Миланов; Дяков, Славчев; М. Александров, И. Попов, Марселиньо; Рангелов
Селекционер: Петър Хубчев

Прогноза на Gol.bg:

Довечера България излиза срещу европейския вицешампион Франция в неговия дом "Стад дьо Франс" в световна квалификация. "Лъвовете" са сочени като абсолютен аутсайдер в сблъсъка в Париж и световните букмейкърски къщи дават залог за техен успех от 19.00 нагоре. За "петлите" пък той варира между 1.12 и 1.14, което говори достатъчно красноречиво за очакванията от двубоя.

Французите обаче до един заявиха, че в никакъв случай няма да подценят мача, защото още помнят 1993 г., когато Емил Костадинов ги наказа с два гола на "Парк де Пренс", с което сложи началото на великия поход на Пеневата чета на световното първенство в САЩ. Тази среща се смята като един от най-големите провали в историята на френския футбол, но днес реалностите са напълно различни и България вече не разполага с играчи от класата на Христо Стоичков, Красимир Балъков и компания.

Вместо това надеждите ни са свързани със звездата на Спартак Москва Ивелин Попов и асът на Лудогорец Марселиньо. Двамата със сигурност ще започнат титуляри, а селекционерът Петър Хубчев, за когото това ще бъде дебют, се очаква да затвори отбора ни в защита. В Берое не един път той е показвал, че е майстор на дефанзивния футбол, което може да се окаже ключът към сензацията в Париж. За целта обаче централните защитници на Левски – Александър Александров и Димитър Пиргов, които се очаква да стартират титуляри, трябва да бъдат много внимателни срещу Антоан Грузман, Дмитрий Пайе, Пол Погба и останалите звезди на "петлите".

Очаква се в отсъствието на Оливие Жиру и отстраненият Карим Бензема, Дидие Дешан да заложи в предни позиции на Кевин Гамейро, докато Хубчев има една дилема, свързана с халфовата линия – Симеон Славчев или Георги Костадинов, който заради фамилията си, предизвика голям отзвук във Франция. По-вероятно е обаче полузащитникът на Лехия Гданск да започне мача от 1-ата минута, тъй като футболистът на Левски все още не е направил официалния си дебют за националния отбор.

Колкото и странно да звучи, в исторически план Франция е един от най-удобните съперници на България. Статистиката между двата отбора е по 8 победи за всеки и 4 равенства, а в световни квалификации предимството е на наша страна – 5 успеха, 3 загуби. Историята показва, че в квалификационна група с "петлите" само веднъж не сме успявали да се класираме на Мондиал – през 1978 г. в Аржентина и всичко става заради пропусната дузпа от тогавашния капитан Христо Бонев.

Във Франция обаче България има само една победа – историческата през 1993 г., а загубите са шест, включително с 1:6 в контрола през 1938 г. Колкото и да ни се иска да не сме прави, нашата прогноза е, че довечера "лъвовете" отново ще преклонят глави в Париж, защото моментното състояние на футбола в двете страни е от небето до земята.

Прогноза: Франция – България 3:0