Барселона изнесе пореден футболен рецитал на Реал Мадрид. Каталунците категорично надиграха съперника си насред неговия "Сантяго Бернабеу" и спечелиха с 2:1 първия четвъртфинален мач от турнира за купата на Испания.

Мачът се разви почти идентично с този за първенството през декември, тъй като "белите" поведоха с ранен гол. Този път негов автор бе Кристияно Роналдо.

След това обаче Барса наложи тотално превъзходство. До края на първото полувреме Реал Мадрид оцеля на натиска, но веднага след почивката капитанът Карлес Пуйол изравни резултата след центриране от корнер, а четвърт час преди края друг защитник - Ерик Абидал вкара победното попадение след асистенция на Лео Меси.

Единствения шанс за гол за мадридчани бе един удар с глава на Карим Бензема, но каталунците имаха предимство и в това отношение, след като Алексис през първото полувреме и Иниеста през второто нацелиха стълбовете зад Касияс.

Реваншът е точно след седмица на "Ноу Камп", като е интересно да се види дали белите няма изобщо да отпишат мача, за да спестят сили за първенството.





Треньорът на Реал Мадрид Жозе Моуриньо изненада всички с титулярния състав, тъй като заложи на три твърди резерви в лицето на Коентрао, Алтънтоп и дори на липсващия от дълго време заради контузия Рикардо Карвальо. Освен това португалецът бе заложил на необичайна схема с трима дефанзивни халф в лицето на Лас, Чаби Алонсо и Пепе и директно трима нападатели.

Наставникът на Барса Пеп Гуардиола бе пуснал възможно най-добрия си състав, като единствено на вратата по традиция бе застанал втория страж Пинто.

За разлика от мача за първенството през декември, този път Барса овладя инициативата още от самото начало, макар и без да създаде някакви опасности за Касияс.

В състава на Реал правеше впечатление много надъханата игра на Кристиано Роналдо, който в първите минути спечели две спорни топки с енергични шпагати.

И именно португалецът взриви трибуните в 12-та минута, откривайки резултата. След грешка на Сеск Фабрегас Роналдо се впусна в индивидуална контраатака отляво, надбяга Жерард Пике и в наказателното поле от малък ъгъл простреля Пинто с мощен удар. Вратарят обаче също имаше вина за гола, тъй като пусна топката под крака си.

Барселона можеше да отговори почти мигновено на удара, като Андрес Иниеста отправи силен диагонален удар и трябваше Касияс да спасява до страничната греда.

В 16-та минута каталунците бяха още по-близо до гола. Виновникът Фабрегас даде чудесно центриране за Алексис в наказателното поле, който под натиска на двама съперника стреля точно с глава и прехвърли Касияс, но топката срещна напречната греда.

Гостите продължиха да натискат и натикаха Реал изцяло в собствената му половина. Мадридчани от своя страна чакаха шансовете си на контраатаки. Такива обаче почти нямаше. Единствената добра възможност бе в 25-та минута, когато Роналдо се впусна опасно напред и направи добро впечатление като не се полакоми да продължи сам, а опита да изведе Бензема сам срещу вратаря, но защитник пресече паса.

На другия край на терена Меси не се колеба да действа индивидуално при добра атака по крилото и отправи силен удар до близката греда, но Касияс спаси.

В 29-та минута Барселона изпусна чудесно положение за гол. Алексис получи пас в наказателното поле и с едно докосване поднесе на непокрития Иниеста, който от непосредствена близост не уцели вратата.

До края на полувремето каталунците продължиха да владеят топката, но без да създадат повече голови положения.

Още в началото на второто полувреме обаче Барса изравни резултата. След центриране от корнер защитата на Реал остави празнина пред вратата и там връхлетя Карлес Пуйол и с летящ плонж засече с глава в мрежата.

В 53-та минута гостите можеха да вкарат и втори гол. Сеск Фабрегас даде параболичен пас зад защитата в наказателното поле и Иниеста стреля от воле от непосредствена близост, но Серхио Рамос протегна крак и минималното му отклоняване бе достатъчно спаси гола и топката удари гредата.

Пет минути по-късно обаче гредата спаси и Барса от попадение. Алтънтоп финтира Иниеста по крилото и даде хубаво центриране към далечната греда, където Бензема засече мощно с глава в страничния стълб.

След двайсетина минути игра Жозе Моуриньо реагира, като направи двойна смяна и пусна в игра Йозил и Кайехон на мястото на Лас и Игуаин. В този период Барселона отслаби натиска и играта се поизравни.

Нещата обаче можеха отново да станат напечени за белите, ако Пепе бе получил заслужен червен картон. След нарушение срещу Меси той умишлено се промъкна до падналия на земята аржентинец и умишлено го настъпи по ръката. Това обаче остана незабелязано от съдията и Пепе се размина без санкция.

Барселона обаче взе правосъдието в собствените си ръце и в 75-та минута наказа мадридчани с втори гол. Именно Меси бе в основата на гола, даващ извеждащ зад защитата за Абидал, който излезе абсолютно сам срещу Касияс и провря топката в мрежата. Вина за гола имаха централните защитници на Реал, които се изтеглиха в опит за изкуствена засада, но на повторението се видя, че такава няма.

До края на мача Реал опита да отговори и се активизира леко, но така и не стигна до нито едно голово положение. Вместо това преобладаваше борба в центъра на терена, като каталунците продължиха да имат по-добрия контрол над топката.


Реал Мадрид - Барселона 1:2

1:0 Роналдо 12
1:1 Пуйол 48
1:2 Абидал 75


Реал Мадрид: Касияс, Коентрао, Карвальо, Рамос, Алтънтоп, Чаби Алонсо, Ласана Диара (66 Йозил), Пепе (80 Гранеро), Роналдо, Игуаин (66 Кайехон), Бензема

Барселона: Пинто, Алвеш, Пуйол, Пике, Абидал, Бускетс, Шави (86 Тиаго), Иниеста, Фабрегас (88 Куенка), Алексис (82 Адриано), Меси