Въпреки феноменалните изяви на вратаря на Аякс Вермеер, Реал Мадрид спечели с 4:1 гостуването в Амстердам от Шампионската лига.

Кристиано Роналдо бе героят на вечерта, като отбеляза хеттрик. Това бе 18-ия хеттрик за португалеца в кариерата му, но странно или не - първи за него в Шампионската лига.

Реал имаше 4-5 чисти положения през първото полувреме, но вратарят Вермеер спаси всичко. Той капитулира чак в 41-ата минута, когато Роналдо откри резултата. След паузата Бензема със зрелищна ножица увеличи аванса на гостите, но Мойсандер върна един гол и надеждите на Аякс. С два гола за 2 минути в края, Роналдо оформи своя хеттрик и победата.

Страхотен мач за Реал Мадрид изигра Кака, който бе в основата на почти всичко интересно пред вратата на Аякс. Единственият неприятен миг за Реал бе, че гола на холандците отново падна от статично положение - след корнер. След него Реал изгуби за малко концентрация и рискува Аякс да изравни, но страхотен пропуск направи резервата Хоесен.



Формата на двата тима от началото на сезона беше доста различна. Докато Реал Мадрид записа поредица от неубедителни мачове, Аякс нямаше загуба в първенството след 7 изиграни кръга. Холандците бяха също така в серия от 12 мача без загуба на свой терен с 11 победи и само едно равенство. Но в Шампионската лига Аякс не беше вкарвал гол от 270 минути. По-страшна обаче изглеждаше поредицата от 4 поредни загуби от Реал Мадрид в последните два сезона. Мадридчани победиха и в четирите срещи с обща голова разлика 12:0.

Реал Мадрид пък спечели всичките си мачове в групата на Шампионската лига миналия сезон, както и първия от тази кампания. В първенството обаче кралският клуб изостава на 8 точки от лидера Барселона, с който играе през уикенда.

Жозе Моуриньо нямаше проблеми с контузени играчи и разполагаше с целия си състав. Португалецът направи доста рокади в селекцията си. Кака започна титуляр в средата на терена заесно с Кайехон, докато Ди Мария и Йозил останаха на пейката. Есиен и Чаби Алонсо пък взеха местата на Лука Модрич и Сами Кедира.

В защита Варан не играеше за сметка на Арбелоа, а Серхио Рамос бе в центъра на защитата. В състава разбира се беше Кристиано Роналдо, който има 3 гола срещу Аякс в кариерата си.

За холандския тим това бе мач №100 в Шампионската лига. Треньорът Франк де Бур заложи на същия състав, който победи Твенте през уикенда. Липсваше звездата Миралем Сюлеймани, който е с травма. Аут е и Сигторсон, затова Райън Бабел водеше атаката.

Сравнението между двата клуба показваше, че титулярите на Аякс имаха общо 123 мача в Шампионската лига и струваха 4,9 млн. евро на своя клуб. Тези на Реал имаха 641 мача в турнира зад гърба си и цената им беше 302 млн. евро.

Реал Мадрид започна силно и Кака беше в основата на най-интересните ситуации. Бразилецът пусна отличен пас към Кристиано Роналдо, който стреля, но вратарят Вермеер изби с крак. Последваха нови две възможности за Реал в рамките на минута. Първо Кака стреля от упор, а след това и Бензема не успя да вкара с добавката. Вратарят Вермеер отново блесна. Последва и опит на Серхио Рамос в ъгъла, който отново бе спрян от вратаря.

Кака опита два пъти удари извън наказателното поле. Вторият бе близо до това да изненада Вермеер. Бразилецът беше като трън в защитата на Аякс.

Холандците рядко притесняваха Касияс. В 35-ата минута Кака центрира перфектно към далечната греда където Роналдо засече топката с глава, но я прати право във Вермеер. В следващата атака португалецът стреля от воле с левачката, но неточно. После Бензема проби отляво и подаде към Марсело, който стреля, но видя нова отлична реакция на вратаря Вермеер.

Страхотният страж на Аякс капитулира в 41-ата минута. Марсело отне топката в центъра, последва пас наляво към Бензема, който напредна добре и центрира от аутлинията. След рикошет топката остана на границата на вратарското поле, където Роналдо първи се ориентира и я прати в мрежата - 1:0.

Това бе гол №40 на Кристияно Роналдо в Шампионската лига. Той е осмият футболист стигнал до тази кота. Само за Реал той има 25 попадения в 30 мача. В последните 11 мача той има 12 попадения в турнира. Португалецът излезе девети във вечната ранглиста на голмайсторите за Реал Мадрид със 156 попадения - едно повече от Амансио.

За първото полувреме Роналдо отправи 6 удара и вкара един гол. Целият тим на Аякс произведе два шута.

Второто полувреме започна вихрено за Реал. Още в 48-ата минута Марсело отново бе в основата на контраатака за Реал. Бразилецът пробяга половината терен, преди да пусне топката надясно към Кака. Той пък центрира перфектно в центъра на наказателното поле, където Карим Бензема с изключителна странична ножица препарира Вермеер. И миналата година Бензема вкара гол на Аякс след асистенция на Кака. Французинът е вкарал 15 гола в последните си 18 мача в Шампионската лига, с един повече отколкото Роналдо в последните 18 мача.

Вратарят Вермеер продължи да играе силно въпреки двата допуснати гола. Той спря опасен удар на Роналдо от дистанция. Аякс обаче не се предаде и стигна до гол в 56-ата минута. Вратарят Касияс проспа едно центриране от корнер, топката стигна до далечната греда където защитникът Мойсандер засече топката с глава и я промуши под Касияс за 1:2.

За пореден път този сезон Реал допусна гол от статично положение. Общо 12 от последните 24 попадения във вратата на Касияс са паднали по подобен начин. Моуриньо реагира като пусна Ди Мария на мястото на Кайехон.

Аякс се активизира след гола. Блинд центрира добре отляво и Бьоригтер засече топката, но я вдигна твърде високо и тя мина над вратата на Касияс. Резервата Ди Мария опита нещо интересно отдясно, като се вклини навътре и стреля по диагонала, но Вермеер показа отново, че е от световна класа. Марсело пък падна в наказателното поле след комбинация с Кака, но съдията не отсъди нищо.

Домакините изпуснаха уникално положение да изравнят резултата. Ериксен центрира отдясно и двама играчи на Аякс бяха сами във вратарското поле. Първият не успя да засече топката, но тя стигна до резервата Хоесен на далечната греда. Неговият удар на празна врата обаче бе изключително неточен и отиде в аут.

11 минути преди края Реал реши всичко с трети гол. Бензема и Роналдо комбинираха три пъти по левия фланг преди французина да подаде за португалеца, който с удар от около 25 метра прати топката в далечния ъгъл за 3:1. 2 минути след това Роналдо оформи хеттрика си. Сами Кедира изведе португалеца зад защитата, а той с елегантно докосване прехвърли Вермеер - 4:1.

Роналдо вече има 4 гола този сезон в Шампионската лига от два мача. Миналият уикенд португалецът наниза хеттрик на Депортиво, който беше негов 17-и в кариерата (15 в Примера, 1 за Купата на краля и 1 във Висшата лига), сега записа и първия си хеттрик в Шампионската лига. Той е и първият играч нанизал три гола на Аякс на "Амстердам Арина" в Шампионската лига.

В добавеното време Бензема потърси втория си гол в мача със силен шут, но Вермеер пак спаси и изби в корнер.

За Реал Мадрид това бе десета поредна победа в груповата фаза на Шампионската лига. Единствено Барселона с 12 поредни победи поред (2002-04) има по-добро постижение. Кралския клуб има пълен актив от 6 точки, а Аякс остана без нищо в актива си. Следващият мач на Реал е срещу Борусия Дортмунд, който е на второ място в класирането с 4 точки.

АЯКС - РЕАЛ МАДРИД 1:4

0:1 Роналдо 41
0:2 Бензема 48
1:2 Мойсандер 56
1:3 Роналдо 79
1:4 Роналдо 81


АЯКС: Вермеер, Ван Рийн, Алдервайрелд, Мойсандер, Блинд, Де Йонг, Поулсен (68 Споркследе), Ериксен, Сана (65 Хоесен), Бабел (81 Лукоки), Бьоригтер

РЕАЛ М: Касияс, Арбелоа, Пепе, Рамос, Марсело, Чаби Алонсо, Есиен (77 Кедира), Кака (74 Йозил), Кайехон (60 Ди Мария), Кристияно Роналдо, Бензема