С гол в продълженията Атлетико Мадрид победи Реал Мадрид с 2:1 и спечели Купата на Испания.

С това "Дюшекчиите" сложиха край на 14 годишната прокоба да нямат победа над градския съперник. От 1999-та година насам в продължение на 25 поредни мача Реал нямаше загуба срещу Атлетико.

Сега обаче тимът на Диего Симеоне поради този на Жозе Моуриньо именно на неговия стадион "Сантяго Бернабеу", където се игра финала. Това бе и първа домакинска загуба за Реал във всички турнири от януари 2012-та година.

Кристиано Роналдо откри резултата за Реал в началото на мача, но Диего Коста изравни още преди почивката.

През почти целият мач Реал бе по-активният отбор, но късметът не бе на страната на белите, които удариха общо три греди. Така се стигна до продълженията, в които Миранда вкара победния гол в 98-та минута.




Началото на мача бе равностойно, като в първите минути и двата тима сякаш се проучваха.

След десетина минути игра Реал имаше опасна контраатака с двама на двама души, но Роналдо направи неуспешен финт срещу последния защитник. От получилият се корнер обаче белите откриха резултата. Роналдо се освободи от защитник, извиси се около точката на дузпата и с глава отклони топката неспасяемо до страничната греда.

Атлетико имаше също добра контраатака пет минути по-късно, но Габи се полакоми да стреля отдалеч и прати топката над напречната греда.

Постепенно играта се накъса, като нито един от двата отбора успяваше да стигне до голови положения. В 35-та минута обаче страхотна проява на Радамел Фалкао доведе до изравняване на резултата.

Колумбиецът финтира на два пъти около центъра на терена излезлият прекалено напред Раул Албиол и след това даде прекрасен извеждащ пас на Диего Коста. Той се отскубна от Есиен и с точен диагонален удар по земя заби топката до страничната греда и в мрежата. Диего Лопес се хвърли и успя да я отклони леко с върха на пръстите си, но недостатъчно, за да предотврати гола.

Към края на полувремето Реал натисна Атлетико. Първо в 40-та минута Лука Модрич се включи пред наказателното поле и пробва силен удар от дистанция, но прати топката встрани от вратата.

В следващата минута белите имаха опасна контраатака, при която Йозил намери Рамос в наказателното поле, но той вместо да подаде на двама непокрити съотборника зад себе си, опита технично двойно подаване с петичка и не намери германеца.

В 43-та минута Кедира свали топката към Йозил пред наказателното поле и той отправи свиреп удар от воле, който направи Куртоа безпомощен, но топката тресна страничната греда.

Второто полувреме започна равностойно и в първите минути единствено статичните положения носеха опасности пред двете врати. Атлетико изпъни заучено фаул и топката бе центрирана остро пред вратата, но там непокритият Миранда бе сварен неподготвен и не можа да я засече. На другия край на терена Куртуа увисна след центриране от фаул, но топката мина близо до гредата зад него.

Първото опасно положение за гол дойде за Атлетико в 60-та минута, когато Филипе Луис стреля силно от воле на 7-8 метра от вратата, но прати топката на метър встрани от гредата.

В ответната атака Реал като по чудо не вкара гол. Роналдо проби в наказателното поле по аутлинията и центрира остро назад. Топката рикошира в защитник и притичалият Бензема я засече отблизо, но уцели страничната греда. Отбитата топка дойде в Месут Йозил, който първо финтира защитник, но след това от пет метра стреля в тялото на друг бранител на голлинията.

В 68-та минута Бензема спечели фаул на много удобна възможност пред наказателното поле. Роналдо стреля много хитро по земя и топката мина под скочилата високо стена, но за трети път късметът бе с Атлетико и отново страничната греда помогна на Куртоа.

Белите се поизнервиха и в следващите минути играта се накъса от множество жълти картони. Жозе Моуриньо дори бе изгонен от съдията с червен картон.

До края на мача нямаше повече голови положения, като Атлетико бе доволен да се защитава и дори да бави времето. Едва в последните минути "дюшекчиите" стигнаха до три поредни ъглови удари, които повиши леко напрежението, но не се стигна до удар към вратата на Диего Лопес.

Така се стигна до продължения, преди началото на които в Реал бе извършена тройна смяна и на терена се появиха Гонсало Игуаин, Анхел ди Мария и Алваро Арбелоа.

Пет минути след началото на първото продължение именно Арбелоа изпусна Диего Коста и той бе изведен сам срещу вратаря, но Диего Лопес направи решително спасяване. Малко след това нелеп опит за акробатично изчистване от Серхио Рамос за малко да изведе Коке сам срещу вратаря, но Есиен решително изби с глава нод носа му.

От получилия се корнер обаче Атлетико излезе напред в резултата. Топката бе разиграна, след това центрирана на близката греда и там Миранда изпревари Диего Лопес и засече с глава в мрежата.

Атлетико имаше импулс и Диего Лопес спечели пряк свободен удар точно пред наказателното поле. Фалкао обаче стреля над вратата.

В 114-та минута Реал имаше чудесна възможност да изравни след грешка на защитник на Атлетико, който не изчисти топката в наказателното поле и тя дойде в непокрития Игуаин, който стреля от въздуха само на пет метра от вратата, но уцели Куртоа.

При тази ситуация вратарят на Атлетико имаше късмет, но две минути след началото на второто продължение белгиецът демонстрира уникална класа. Ди Мария най-сетне показа защо е влязъл на терена със скоростен пробив по лявото крило, след което даде чудесно центриране по земя, което мина през цялата защита на съперника. Така на втората греда притичалият Йозил засече топката от само пет метра разстояние, но Куртоа се хвърли и по уникален начин изби в корнер.

И без това високото напрежение преля в 114-та минута. Габи влезе брутално отзад на Роналдо и падайки на земята португалецът опита да ритне халфът на Атлетико в лицето. Макар да не го уцели, съдията му показа директен червен картон. Това провокира масови сблъсъци между двата отбора, като особено дейни бяха вече сменените Диего Коста, Арда Туран и треньора Диего Симеоне, които се нахвърлиха на Пепе. Все пак конфликтът бързо бе потушен без кой знае какви последствия.

Пет минути по-късно отново имаше бурни претенции от играчите на Реал към съдията. Анхел ди Мария проби покрай няколко защитника по аутлинията в наказателното поле и опита центриране назад, което бе блокирано от защитник. Всички играчи в бяло поискаха дузпа, но реферът остана безмълвен, а на повторението се видя, че е напълно прав.

В даденото от съдията 5 минутно продължение Габи получи втори жълт картон и също бе изгонен, но това нямаше значение.


Реал Мадрид - Атлетико Мадрид 1:2

1:0 Роналдо 12
1:1 Диего Коста 35
1:2 Миранда 98

Червени картони: Роналдо 114, Габи 125

Реал Мадрид: Диего Лопес, Коентрао (90 Арбелоа), Рамос, Албиол, Есиен, Чаби Алонсо, Кедира, Модрич (90 Ди Мария), Йозил, Роналдо, Бензема (90 Игуаин)

Атлетико Мадрид: Куртоа, Филипе Луис, Годин, Миранда, Хуанфран, Габи, Марио Суарес, Коке (113 Раул Гарсия), Арда Туран (111 Кристиан Родригес), Диего Коста (115 Адриан), Фалкао