2013-а година си отива и почти сигурно испанските грандове Барселона и Реал Мадрид ще бъдат доволни от това, защото последните 12 месеца не бяха особено успешни за тях.

Каталунците все пак се утешиха с два трофея, докато големият им съперник не взе нищо. Провалите и разочарованията обаче сякаш бяха доста повече.

Да, Барса спечели титлата в Примера, но определено допусна сериозен спад в представянето си през втората половина от миналата кампания и всъщност триумфът в шампионата се дължеше на солидната първа част от сезона.

Отборът от „Камп Ноу“, който трябваше да се справя за дълги периоди без треньора си Тито Виланова, подложил се на лечение от рак, записа 18 победи и равен в първите си 19 мача и се откъсна напред, след като за същия период Реал постигна баланс от 11 успеха, 4 равенства и цели 4 загуби.

Така в края на януари разликата между двата отбора бе 55:37 точки в полза на Барса, което естествено гарантира спечелването на титлата, въпреки че във втората половина показателите бяха изравнени.

Още тогава стана ясно, че дните на Жозе Моуриньо на „Сантяго Бернабеу“ изглеждат преброени. Каталунците пък се надяваха, че инерцията от последните сезони ще им помогне за повече купи през пролетта.

Двата гранда се срещнаха на полуфинал за купата на Краля през зимата и столичани триумфираха, при това след победа с 3:1 в реванша насред Барселона. Това им даде надежда, че ще спасят сезона си поне с едно отличие, само че Атлетико бе на друго мнение.

През май Дюшекчиите избраха най-подходящия момент да прекъснат 14-годишната си серия без победа над градския съперник и го надвиха с 2:1 след продължения, за да грабнат трофея.

Още преди този мач обаче Реал, а и Барселона, отнесоха германски шамари в Шампионската лига, губейки на полуфиналите през април от Борусия Дортмунд и Байерн.

За каталунците случилото се не бе изненада, след като още на 1/4финала те имаха сериозни проблеми с ПСЖ, а и още тогава започнаха проблемите на Лео Меси с контузии. По-лошото обаче бе, че като цяло играта на състава не вървеше.

Пълното разкриване бе срещу развилнелите се баварци, които спечелиха двата мача с 4:0 и 3:0 и нанесоха едно от най-тежките поражения в историята на Барса, което отново даде повод за коментари, че успешният цикъл на отбора приключва.

В същото време Реал имаше много повече надежди срещу Борусия, но много слабото представяне в първия мач в Германия, завършил 4:1 за домакините, почти предизвести изхода.

Мадридчани се вдигнаха на реванша и биха с 2:0, но попаденията им паднаха след 80-ата минута, така че останаха на един гол от финала и за трета поредна година напуснаха турнира преди мача за отличието.

За белите последва още едно разочарование, след като загубиха финала за Кралската купа от градския съперник Атлетико, успял да ги победи за първи път от 1999 година. Това означаваше сигурна раздяла с Жозе Моуриньо, за което се говореше така или иначе още от началото на годината.

За негов заместник бе определен Карло Анчелоти, който въпреки че имаше договор с ПСЖ, не пропусна възможността да пристигне на „Бернабеу“, което се случи в края на юни и новото начало бе гарантирано.

Оказа се обаче, че около месец по-късно треньорска промяна ще има и в Барса. Тито Виланова напусна по здравословни причини. Може би малко неочаквано, каталунците взеха за негов наследник аржентинеца Херардо Мартино, който нямаше никакъв опит с европейски отбори.

Той обаче започна със 7:0 срещу Леванте в първия си мач, а в края на август успя да спечели и Суперкупата на Испания, макар и след 2 равенства с Атлетико. Въпреки това скоро се появиха  критики, че тимът не играе толкова впечатляващ футбол, колкото в предишните сезони.

Освен треньорските промени, двата гранда не пропуснаха да добавят към и без това солидните си състави, нова звезда. Барселона успя да уреди Неймар, макар и досега да не е съвсем ясно колко точно струва бразилецът.

Каталунците обявиха, че са платили 57 милиона евро за него, докато от Сантос по-късно разкриха, че всъщност са получили само 17 милиона, а останалата сума най-вероятно е отишла за комисионни, което даде възможност за атаки към клуба и президента Сандро Росел.

При дошлия в Реал Гарет Бейл обаче нямаше  чак такова разминаване. Уелсецът се превърна в най-скъпия трансфер в света, въпреки че официално трансферната сума не бе обявена. Според английските медии тя е 100 милиона евро, докато испанските твърдят, че е 91 милиона.

Атаки към Флорентино Перес обаче също имаше, след като Реал бе обвинен, че е използвал пари от банка, за да осъществи сделката, което е забранено. Босът естествено отрече, но европейската комисия проверява случая.

Така или иначе звездата на Тотнъм пристигна в Мадрид и вкара в дебюта си срещу Виляреал, но се оказа, че има здравословни проблеми заради нарушената си подготовка, така че пропусна доста мачове през септември и октомври и едва след това напомни за класата си, като дори направи и хеттрик срещу Валядолид.

Барса демонстрираше постоянство в резултатите си и започна с 8 поредни успеха преди да загуби първи точки срещу Осасуна. Неприятното бе, че суперзвездата Лео Меси имаше неприятности от здравословно естество и на 10 ноември получи мускулна травма, която го извади от мачовете до края годината.

Аржентинецът обаче трябваше да се справя и с проблеми извън терена.  Първо заедно с баща си, той бе разследван за укриване на данъци и трябваше да бъде внесена сума от няколко милиона евро, за да се оправят нещата. През декември пък Хорхе Меси, който се грижи за финансите на сина си, бе обвинен, че пере пари от наркотици, което също създаде напрежение около футболиста.

В крайна сметка разликата между Барса и Реал в края на 2013-а година е 5 точки, но пък за тези 12 месеца балансът е почти изравнен - 77 точки за каталунците срещу 73 за Реал, което може да означава поредна много оспорвана битка.  

За Реал добрите новини бяха свързани с отличната форма на Кристиано Роналдо, който отбеляза изключителните 69 попадения в 59 срещи за 2013-а, с което той остави далеч зад себе си Златан Ибрахимович, Лео Меси и Луис Суарес. Надеждите за 2014-а са, че неговите голове ще донесат и така желаните трофеи на отбора. Със сигурност обаче и на „Камп Ноу“ се надяват на много по-силна следваща година, отколкото бе 2013-а.