Избирането на Кристиано Роналдо за най-добър играч в света определено бе противоречиво първо заради промяната на регламента и удължение срок за гласуване и второ заради факта, че португалецът не спечели нито един трофей с Реал през 2013-а. 

Оказва се обаче, че това не е първият подобен случай, а 6-ият, в който носителят на Златната топка няма титла с клубния си отбор. Така Роналдо се нареди до Стенли Матюс, Денис Лоу, Кевин Кийгън, Герд Мюлер и Луиш Фиго.  

За първи път това се случи през 1956-а, когато Стенли Матюс, който тогава е дори на 40 години, изпреварва с 3 точки Алфредо ди Стефано. Според мнозина основната причина е силното представяне на Матюс в мач между Англия и Бразилия на „Уембли” , спечелен от островитяните с 4:2. 

През 1964-а Лоу изпреварва Луис Суарес от Интер, а през 1970-а Герд Мюлер печели приза като става единствено голмайстор на Бундеслигата и печели Златната обувка за голмайстор на Европа. През 1978-а Кевин Кийгън триумфа след неуспешен сезон с екипа на Хамбургер, а през 2000-а същото прави и Луиш Фиго, който при това напуска Барса в посока Реал. Сега Роналдо се присъедини към сънародника си.