Лука Модрич беше един от най-добрите на терена при победата на Реал М над Виляреал в събота. Хърватинът си партнираше с Ияраменди в средата на терена. Той дърпаше конците в играта на своя тим и спечели признанието на треньора, съотборниците и запалянковците.

Халфът направи огромна стъпка напред този сезон. Няколко са причините, по които той се представя далеч по-силно при Карло Анчелоти, отколкото под ръководството на Жозе Моуриньо.

1. Новата схема

Моуриньо залагаше на 4-2-3-1. Шаби Алонсо беше несменяем титуляр, а Модрич се мореше за място с Кедира в средата на терена или с Йозил за мястото на атакуващия халф. Запалянковците не знаеха кой е най-подходящият пост за него.

Тази година Анчелоти наложи системата 4-3-3 и хърватинът на практика има гарантирано титулярно място, което се отрази положително на самочувствието му.

2. По-добър е в дефанзивен план

Когато Модрич дойде в Реал, той беше смятан за добър в атакуващата фаза на играта, но далеч по-слаб що се касае до действията в отбрана. Още миналата година той показа, че умее да застава на точното място, а този сезон умението му да отнема топката го превърна в едно от най-ценните оръжия на мадридчани в дефанзивен план.

3. Адаптацията

Анчелоти наскоро заяви, че Гарет Бейл ще е много по-добър догодина, защото ще се адаптира към испанския футбол. Треньорът даде за пример именно Модрич, който се представя далеч по-добре през втория си сезон в Примера.

4. Повече импровизация и изобретателност

Миналата година Йозил беше основният плеймейкър на тима и често задържаше топката. Този сезон Модрич играе с футболисти като Ияраменди, Иско или Хесе, а Бензема е несменяем титуляр в атака (през миналата година той често бе изместван от Игуаин). Това са все технични и комбинативни играчи, които улесняват действията на хърватина.

5. Контузията на Кедира

Когато германският национал се контузи, изглеждаше, че Реал ще има сериозен проблем. Но именно отсъствието на Кедира позволи на Модрич да се чувства сигурен за мястото си, а след смяната на схемата самочувствието му нарасна още повече.

П. Х., "Евроспорт"