Атлетико и Реал не излъчиха победител и завършиха наравно 2:2 в мадридското дерби от 26-я кръг на испанската Примера Дивисион, игран на стадион "Висенте Калдерон".

Двата тима си размениха периоди на надмощие, но в крайна сметка равенството бе най-справедливият резултат.

Карим Бензема откри за Реал още в 3-та минута, но Коке изравни в средата на полувремето за Атлетико след добра игра на Арда Туран. В края на полувремето пък Габи изведе домакините напред с невероятен удар от 30 метра.

В началото на второто полувреме Атлетико бе малко по-активен, но Реал бързо овладя инициативата и натисна. Роналдо и Бензема пропуснаха две положения, но все пак в 82-та минута португалецът изравни резултата.

Така Реал Мадрид остава на първо място, като продължава да има 3 точки аванс пред градския си съперник. Барселона обаче може да се доближи само на точка до белите, ако победи малко по-късно тази вечер Алмерия.


 

Мачът започна перфектно за Реал, който откри  резултата още в 3-та минута. След центриране на Ди Мария никой от защитата на Атлетико не пресече топката и Бензема изскочи на втората греда, след което спокойно засече от два метра в мрежата.

В 10-та минута Атлетико имаше бурни претенции за дузпа. Диего Коста проби покрай Серхио Рамос в наказателното поле, защитникът опита да избие топката, но не я докосна и нападателят на Атлетико се препъна в крака му. Нарушението не бе грубо, но контакт със сигурност имаше и съдията можеше да посочи бялата точка, но вместо това показа жълт картон за протести на Арда Туран.

Мачът стана напрегнат, като нещата допълнително се изнервиха от серия груби нарушения на играчи на Атлетико.

В 21-та минута Хуанфран игра добре по крилото и поднесе към Диего Коста отдясно на наказателното поле, но той от малък ъгъл не можа да уцели вратата.

Реал от своя страха организира изключително семпла, но много опасна акция и Ди Мария от центъра намери Бензема пред наказателното поле, той стреля директно от воле и затрудни сериозно Тибо Куртоа, който все пак успя да избие в корнер. След корнера се получи разиграване, накрая на което Модрич центрира ниско и Роналдо засече на първата греда, Куртоа първоначално бе изненадан и не се намеси добре, но след това изби от голлинията.

В 28-та минута Атлетико изравни резултата от първото си опасно положение за гол. Арда Туран игра добре пред наказателното поле, завъртя се и подаде на непокрития Коке в наказателното поле. Той не бе на съвсем чиста позиция, защото пред него имаше защитник. Въпреки това той успя да отправи диагонален удар покрай бранителя и преодоля Диего Лопес.

Кристиано Роналдо бе сравнително незабележим, като все пак в 35-та минута пробва мерника си от дистанция, но прати топката в ръцете на Куртоа.

Три минути преди края на полувремето Атлетико имаше много добра възможност за гол. Ди Мария загуби топката след индивидуална игра по крилото и Диего Коста веднага бе намерен пред наказателното поле. Там той елегантно се освободи от двама защитника и излезе срещу вратаря, но от малък ъгъл не можа да го преодолее.

Точно в края на частта Атлетико излезе напред в резултата. След фаул в полето на Реал Габи получи топката, но бе изключително далеч и никой не очакваше от него да стреля. Той обаче напредна няколко крачки и нанесе топовен удар, който мина покрай няколко играча, залъга Диего Лопес и влетя  в мрежата. При тази ситуация и вратарят можеше да се намеси малко по-добре, тъй като топката не бе съвсем в ъгъла на вратата, но вероятно не видя да види добре изстрела и затова не успя да го спаси.

В началото на второто полувреме "дюшекчиите" имаха друга добра възможност от пряк свободен удар точно пред наказателното поле. Диего Коста стреля покрай стената, но във вратарския ъгъл и Диего Лопес спаси.

В 52-та минута след колеблива игра на Чаби Алонсо в центъра на терена Диего Коста бе изведен зад защитата, но Пепе почти го застигна до наказателното поле и го притисна леко, но достатъчно, за да принуди бразилеца да стреля неточно покрай вратата.

Малко след това Реал имаше пряк свободен удар пред наказателното поле и ударът на Роналдо се удари в ръката на застаналия в стената Габи. Тя обаче бе точно пред лицето му и очевидно нямаше умисъл. Атлетико продължаваше да е по-опасния отбор и след центриране от корнер Диего Коста засече с глава, но топката мина на метър покрай гредата.

В 62-та минута Карим Бензема бе много близо до изравнителен гол. Той получи точно центриране от Модрич в наказателното поле и стреля технично от воле, но топката мина застрашително близо до страничната греда.

Реал опитваше да натиска, докато Атлетико се бе ориентирал повече към игра на контраатаки. Диего Коста вещаеше заплаха с всеки свой пробив, но прекалено леко се опитваше да печели нарушения с пресилени падания. Едно такова му донесе жълт картон за симулация, което пък вдигна сериозно напрежение и помощник треньорът на Атлетико Херман Бургос бурно поиска обяснения от съдията, като трябваше да бъде възпиран от Диего Симеоне, за да не направи нещо по-лошо.

В средата на полувремето белите имаха ново добро положение. Ди Мария центрира от фаул и на пет метра пред вратата Бейл отклони с глава, но Куртоа направи инстинктивно спасяване на голлинията.

две минути по-късно напрежението бе пред вратата на Реал. Лука Модрич бе притиснат и вместо да изчисти топката потърси комбинация и загуби владение. Топката бе поднесена към точката на дузпата, където чакаше Диего Коста, но той не уцели кълбото. Атаката обаче продължи и топката бе центрирана към втората греда, където Арда Туран засече с глава от непосредствена близост, но от малък ъгъл уцели гредата от външната страна.

Роналдо имаше нова възможност от пряк свободен удар точно пред наказателното поле, но отново стреля в стената. В 74-та минута обаче португалецът бе на сантиметри от гола. Влезлият малко преди това като резерва Карвахал центрира добре в наказателното поле, Роналдо надскочи защитник и засече от пет метра остро с глава. Куртоа застина на място, но за негов късмет топката мина покрай вратата.

Реал бе по-активен, като влизането на Марсело, Карвахал и Иско определено се усещаше. И именно с решителните действия на десния защитник на Реал се стигна до изравнителен гол в 82-та минута. Тогава той действа настойчиво отдясно на наказателното поле и пресече опит за изчистване на Годин. След това застигна топката на аутлинията и я върна назад. Филипе Луис не успя да изчисти, Гарет Бейл укроти топката, но нямаше да може да се завърти и да стреля. До него обаче бе Роналдо, който с остър удар заби топката до гредата.

В 85-та минута обаче лоша изява на Карвахал за малко да доведе до гол за Атлетико. Той изпревари Диего Коста за топката до наказателното поле, но след това даде грешен пас към вратаря и Раул Гарсия го пресече. Той обаче не навлезе в пеналта, а поднесе към Диего Коста и неговият удар бе блокиран.

Секунди по-късно на другия край на терена Лука Модрич получи добра топка и имаше пролука за удар пред наказателното поле, но стреля силно над напречната греда. Малко след това пък Бейл елегантно намери с петичка  Бензема в наказателното поле, но съдията вдигна засада. На повторението се видя, че такава няма.

До края на мача Реал бе по-активният тим и натисна в опит да стигне до пълен обрат, но така и не успя да стигне до гол.


Атлетико Мадрид - Реал Мадрид 2:2

0:1 Бензема 3
1:1 Коке 28
2:1 Габи 45
2:2 Роналдо 83

Атлетико Мадрид: Куртоа, Хуанфран, Миранда, Годин, Филипе Луис, Марио Суарес, Габи, Коке, Раул Гарсия, Арда Туран (83 Кристиан Родригес), Диего Коста

Реал Мадрид: Диего Лопес, Коентрао (58 Марсело), Пепе, Рамос, Арбелоа (71 Карвахал), Чаби Алонсо, Модрич, Ди Мария (73 Иско), Бейл, Роналдо, Бензема