Борусия Дортмунд направо смаза Реал Мадрид, но съвсем малко не достигна, за да го елиминира на четвъртфиналите на Шампионската Лига.

Тимът на Юрген Клоп победи с 2:0 на реванша на своя Сигнал Идуна Парк, но след загубата с 0:3 в първия мач отпадна от надпреварата.

Мачът можеше да се развие по съвсем различен начин, ако Анхел ди Мария не бе пропуснал дузпа в самото начало на мача. След това Борусия се активизира и след две нелепи грешки на Пепе и Ияраменди Марко Ройс вкара два гола.

На Борусия трябваше само един гол, за да се върне в мача. И домакините имаха един куп отлични положения да го вкарат, но Хейнрих Мхитарян направи три уникални пропуска.

Така до голяма степен се повтори развоя от миналата година, когато Реал победи с 2:0 Борусия на реванша, но не можа да се класира напред.

 


За разлика от миналия мач, този път Реал бе отборът с голямото липсващо име, тъй като заради контузията си Кристиано Роналдо не можа да вземе участие и остана извън състава. За Борусия пък се завърна кошмарът на Реал - Роберт Левандовски.

Мачът започна доста спокойно, като Борусия така и не наложи очаквания домакински натиск. Реал от своя страна бе доволен да убие ритъма на игра и така в първите минути нямаше нищо интересно пред двете врати.

На съдията явно му стана скучно и реши сам да направи нещата интересни, като в 16-та минута отсъди откровено  казано смехотворна дузпа за Реал Мадрид. След центриране на Фабио Коентрао топката се удари в ръката на Лукаш Пишчек, но повече от очевидно нямаше умисъл, тъй като защитникът всъщност се опита да се завърти с гръб, а и разстоянието бе много малко.

Съдията Дамир Скомина показа бялата точка и зад топката застана Анхел ди Мария. Справедливостта обаче възтържествува и Вайденфелер спаси изстрела на аржентинеца, който освен това леко се подхлъзна точно в момента на удара.

Спасяването очевидно ентусиазира домакините и в 19-та минута те имаха стопроцентово положение за гол. Левандовски действа много настойчиво срещу гардиращия топката Ияраменди и точно от аутлинията я поднесе назад пред вратата. Там Марко Ройс с хубав финт се освободи от съперник и поднесе на абсолютно непокрития Мхитарян, но той от пет метра засече неточно покрай страничната греда.

Пет минути по-късно обаче вече нямаше прошка и Борусия откри резултата. Пепе несъобразително върна с глава към Касияс от прекалено далечно разстояние и така Ройс пресече топката, след това финтира излезлия да го пресрещне Касияс и на празна врата вкара в мрежата.

В 27-та минута се стигна до интересна ситуация. Рамос гардира топката в наказателното поле пред Левандовски, като и двамата се дърпаха и бутайа с ръце. Накрая нападателят падна и се хвана за лицето, като на повторенията се видя, че Рамос наистина го удря, макар и в гърдите. Съдията дойде и показа жълт картон на защитника, но не и дузпа, защото отсъди нарушение на Левандовски преди това.

Реал имаше страхотна възможност в 30-та минута, когато Бензема получи извеждащ пас зад защитата, но не си спря добре топката, а след това на всичкото отгоре се подхлъзна и загуби владение.

Две минути по-късно бе ред отново на Борусия. След центриране от фаул Хумелс засече с глава под напречната греда, но Касияс внимаваше и спаси.

Реал обаче бе очевидно много напрегнат и се затрудняваше в изнасянето на топката. Така в 37-та минута след грешка на Ияраменди се стигна до втори гол. Халфът даде грешен пас в центъра на терена, Ройс го пресече и изведе на чиста позиция Левандовски. Ударът на поляка срещна страничната греда, но пръв до рикоширалата топка дойде Ройс и отблизо направи добавка на празна мрежа.

Липсата на концентрация в играчите на Реал бе пълна и гостите пропиляха по нелеп начин добра възможност за контраатака, когато Бейл не се огледа при извеждащ пас и топката го удари отзад в крака.

На полувремето Карло Анчелоти реши да овладее центъра на терена, като пусна в игра Иско на мястото на Ияраменди. Това даде ефект и Реал стигна до добра възможност в 48-та минута. Бейл фитнира съперник пред наказателното поле и нанесе остър удар, който с мъка бе спасен от Вайденфелер. При продължението на атаката и Ди Мария пробва мерника си, но прати топката над вратата.

Подобно на първото полувреме последваха спокойни минути, като очевидно Борусия внимаваше много да не допусне гол. Това позволи на Реал да овладее притежанието на топката.

В 58-та минута Бейл действа отлично около корнера и се освободи от двама защитника, след което отправи прострелно центриране по земя, топката мина покрай Вайденфелер, но след това дойде силна за Бензема и той не я стигна, за да засече на празна мрежа.

Две минути по-късно французинът бе изведен в коридор зад защитата и изпревари излезлия да го пресрещне Вайденфелер, но си чукна топката прекалено силно встрани и това позволи на Хумелс да го застигне и да го неутрализира с шпагат отзад. При тази ситуация защитникът не успя да играе с топката и изглеждаше, че фаулира Бензема, но нападателят не поиска дузпа и съдията замълча.

В 64-та минута като по чудо не падна гол за Борусия. Домакините започнаха скоростна контраатака чрез Ройс, който по невероятен начин вместо да поднесе на непокрития на крилото Гроскройц изведе Мхитарян зад защитата. Арменецът подмина на скорост Касияс, но след това срещу празната мрежа стреля в страничната греда. При продължението на атаката Мхитарян овладя на аутлинията и поднесе назад към Гроскройц, но той стреля в тялото на защитник.

Четири минути по-късно Мхитарян имаше нова възможност. Защитата на Реал със сетни сили изби топката от Ройс и Левандовски, но тя попадна в непокрития на точката на дузпата арменец. Ударът му обаче бе спасен от Касияс.

Пропуските на Мхитарян явно имаха заразен ефект и следващият наред бе Гроскройц. Силно центриране на Дурм бе свалено от Пишчек пред вратата и там крилото на Дортмунд изпревари двама защитника и стреля от пет метра, но отново близо до Касияс и той спаси.

В 76-та минута след балонно центриране в наказателното поле на Реал Ройс си пое топката, след което сякаш от нищото се строполи на земята. Съдията показа жълт картон за симулация. На повторенията се видя, че Карвахал замахва към коляното на германеца и си дърпа бързо крака, но така и не стана ясно дали има контакт. Самият Ройс пък даде знак с палец нагоре, че е съгласен с решението на съдията.

Реал имаше сериозни затруднения в създаването на атаките си, но в последните минути започна да използва разредените пространства в защитата ан Борусия и да създава опасни акции.

В 80-та минута при постепенна атака Бензема финтира защитник на границата на наказателното поле и отправи остър фалцов удар, но Вайденфелер се хвърли и спаси. Отново французина имаше възможност малко по-късно, но този път ударът му бе по-лош.

Две минути преди края Реал имаше опасна контраатака, при която Бейл получи извеждащо подаване зад защитата. Уелсецът обаче си поведе лошо топката, а после падна след единоборство със съперник, искайки дузпа. Съдията обаче махна играта да продължи.

Минута по-късно Бейл имаше още по-чиста възможност, изведен на чиста позиция от Бензема, но стреля в тялото на вратаря.  В следващата ситуация Иско пробва диагонален удар, но топката мина покрай вратата.

Борусия Дортмунд - Реал Мадрид 2:0

1:0 Ройс 24
2:0 Ройс 37

Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Пишчек (81 Обамеянг), Фридрих, Хумелс, Дурм, Кирх, Йожич,  Гроскройц, Мхитарян, Ройс, Левандовски

Реал Мадрид: Касияс, Карвахал, Пепе, Рамос, Коентрао, Чаби Алонсо, Ияраменди (46 Иско), Модрич, Ди Мария (73 Касемиро), Бейл, Бензема (92 Варан)