Останалите играчи вече бяха поувeхнали, но Гарет Бейл разцъфна късно. Комбинацията в собствената половина между Иско и Фабио Коентрао в 85-ата мин. позволи на уелсеца да се отскубне по лявото крило. Той надбяга с лекота Марк Бартра, който се опита да го спре с тяло.

Никакъв шанс. Бейл беше твърде мощен, твърде бърз, твърде добър. Той натисна газта до дупка и спринтира към вратата. Стигнал в непосредствена близост до вратаря на Барселона Пинто, той запази хладнокръвие и прекара топката между краката му, отбелязвайки гола, който донесе 19-а Купа на краля на Реал М.

Големите играчи се помнят заради изявите си в големите мачове. Когато миналото лято Реал плати около 100 млн. евро на Тотнъм за Бейл, мнозина реагираха скептично. Съмненията относно качествата на уелсеца преди финала за Купата бяха още по-сериозни, защото той не успя да се разпише в двата шампионатни мача с Барса.

Сега вече можем да кажем, че Бейл оправда напълно очакванията и спечелената Купа на краля беше кулминацията на успешния му дебютен сезон в Испания. Нещо повече, името му вече завинаги ще присъства във фолклора на Белия балет благодарение на забележителното му попадение в сряда вечерта.

В ярък контраст човекът, с когото всички непрекъснато сравняват Бейл, претърпя болезнен личен провал. Неймар имаше възможността да се превърне в спасител за Барселона, но не успя и наля масло в огъня на онези, които го смятат за една от причините за сриването на футболната империя на каталунците.

Парите тежат, но каквато и цена да е платена в действителност за Неймар, привържениците на Барса щяха да му простят всички "дългове", ако той беше преодолял Касияс в края на мача. Това обаче не се случи.

Вечерта принадлежеше на Бейл. Поне за няколко дни благодарение на бързата си крачка и на майсторския завършващ удар уелсецът се превърна в "Краля на Мадрид" за сметка на контузения Кристиано Роналдо.

Питър Стаунтън, Goal.com