С два гола на Кристиано Роналдо Реал Мадрид победи с 2:0 Севиля на "Кардиф Сити Стейдиъм" и грабна Суперкупата на Европа.

Португалецът откри резултата в средата на първото полувреме след брилянтно центриране на Гарет Бейл, а след почивката добави втори гол след подаване на Карим Бензема.

Реал имаше пълно превъзходство през почти целия мач и при малко по-голяма концентрация и хъс можеше да победи с доста по-голям резултат. При липсата на напусналия в посока Барселона Иван Ракитич Севиля изглеждаше неспособна да направи нещо смислено и така не затрудни с почти нищо Икер Касияс. Едва в последните пет минути андалусийци натиснаха леко, но беше късно.

Играчите на Карло Анчелоти пък показаха, че нямат проблем със сработването. Италианецът бе пуснал като титуляри новите попълнения Хамес Родригес и Тони Кроос и така на теренът излезе най-скъпият състав в историята на футбола. Евроспорт изчисли, че титулярите на Реал струват точно 458 милиона евро.

Германският национал показа впечатляваща игра в центъра на терена, но колумбийската звезда бе доста по-неубедителен. Най-радващото за феновете на Реал обаче със сигурност е факта, че Роналдо не показа никакви признаци, че има проблеми с контузията, която го измъчва на световното първенство.

Севиля пък ще продължи да бъде любимия съперник на носителя на Златната Топка, тъй като той вече има 18 гола в 12 мача срещу този съперник.


Мачът започна със спокойна игра и от двата отбора. Реал Мадрид очаквано имаше повече притежание на топката, но без да притеснява защитата на Севиля.

В 11-та минута удар от дистанция  на Бейл рикошира в защитник и топката промени коварно траекторията си, но за късмет на Бето след това мина покрай гредата.

Две минути по-късно Роналдо спечели пряк свободен удар пред наказателното поле. Той сам изпълни положението и топката разтърси мрежата от горната страна на гредата.

Белите организираха и скоростна контраатака, която мина през Роналдо и Хамес центрира силно на втората греда за Бейл, който от трудна позиция от малък ъгъл засече от въздуха, но топката се удари в защитник пред голлинията.

Първата възможност за Севиля дойде в 20-та минута, когато Карвахал направи грешен пас в защита и Витоло пресече топката, след това навлезе в наказателното поле, но от малък ъгъл не можеше да изненада Касияс. След центрирането от получилия се корнер обаче вратарят на Реал действа доста несигурно и за миг имаше напрежение, но все пак защитник изчисти.

В 26-та минута Реал пропусна чисто положение за гол. Бензема овладя чудесно почти 50-метров пас на Кроос и поднесе към Роналдо в наказателното поле, той с едно докосване се освободи от защитник и излезе очи в очи с вратата, но стреля право в него.

Мадридчани обаче продължиха да са по-добрия отбор и в 30-та минута напълно заслужено откриха резултата. Роналдо започна атаката, като обърна топката в центъра на терена към Хамес, който пък намери Бейл по крилото. Уелсецът погледна към обратното крило, където бе продължи напред Роналдо и с перфектно дълго центриране сложи топката на крака му, за да може португалецът да засече практически на празна мрежа.

Севиля обаче можеше да изравни много бързо след чудесен подарък от страна на Хамес Родригес. Колумбиецът се оказа в позиция на защита в наказателното си поле, но първо игра лошо с глава, а след това от аутлинията изчисти още по-нескопосано назад. Серхио Рамос също не се пребори за спорната топка с Бака и той поднесе към Карисо, но от чиста позиция португалецът не можа да преодолее Касияс.

Темпото на игра леко поспадна, но към края и двата отбора имаха по едно положение. Севиля спечели фаул на удобна позиция за центриране, но Серхио Рамос изчисти с глава. След това пък Бензема получи точно центриране пред вратата и спря топката на гърди, но тя му избяга преди да нанесе удар.

Само четири минути след началото на второто  полувреме Реал нанесе своя втори удар. Пресата в половината на съперника затрудни Севиля и Кроос подаде към Бензема пред наказателното поле, той веднага изведе Роналдо на стрелкова позиция и португалецът реализира със силен диагонален удар. При ситуацията Бето също можеше да се намеси по-добре, тъй като топката бе насочена близо до него, но не успя да я избие.

В 58-та минута Севиля имаше шанс да намали, след като Денис Суарес изведе в коридор Видал, но той се поколеба да стреля от малък ъгъл и след това вече атаката се притъпи. Гарет Бейл пробва мерника си от пряк свободен удар, но неточно в стената. Малко по-късно Бензема нанесе лек, но доста точен удар и максимално затрудни Бето, който едва успя да избие.

Атаките на Реал не спираха и Бейл обърна добре към непокрития на другия край пред наказателното поле Хамес. Той пробва удар от 15 метра, но Бето протегна ръка и направи добро спасяване. Последва хубава многоходова комбинация, но накрая Бензема реши да стреля от дистанция, вместо да потърси непокрития отдясно Роналдо.

Серхио Рамос опита зрелищно изпълнение със задна ножица, но не уцели топката и за малко да се контузи. Малко след него и Роналдо пострада леко, след като получи извеждащ пас от Бейл, но бе буквално смазан в клещите на двама защитника.

Две минути преди края Касияс трябваше да прави първото си спасяване след почивката, тъй като Криховяк стреля добре от петнайсетина метра, но вратарят на Реал действа стабилно и изби. След центрирането от корнера пък топката бе избита на пътя на Фигуереш и той стреля страховито от воле, но покрай вратата.

В последните секунди пък Гарет Бейл можеше да направи резултатът класически с опасен удар от границата на наказателното поле, но Бето спаси.

 

Реал Мадрид - Севиля 2:0


1:0 Роналдо 30
2:0 Роналдо 49

Реал Мадрид: Касияс, Коентрао (84 Марсело), Пепе, Рамос, Карвахал, Модрич (86 Ияраменди), Кроос, Хамес (72 Иско), Бейл, Роналдо, Бензема

Севиля: Бето, Фацио, Наваро, Пареха, Коке (84 Фигуереш), Криховяк, Карисо, Денис Суарес (78 Рейес), Витоло, Алеикс Видал (66 Яго Аспас), Бака