Върлуващият вирус на Ебола не притесни особено ФИФА и от световната футболна централа потвърдиха, че Мароко ще бъде домакин на световното клубно първенство.

Турнирът ще се проведе между 10 и 20 декември в северноафриканската държава.  Както е известно обаче в момента в Африка върлува смъртоносния вирус Ебола, от който вече починаха над 1200 души.

Мнозинството от засегнатите са в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. Наскоро обаче бяха регистрирани случаи и в Нигерия. Затова имаше опасения, че от ФИФА могат да преместят домакинството на турнира. За евентуален нов домакин бе сочен САЩ.

Днес обаче от ФИФА потвърдиха, че няма да има промяна и Мароко остава домакин.

"Здравето на играчите, официалните лица и феновете е от абсолютен приоритет на всеки турнир на ФИФА", се казва в изявление на ФИФА.

"Според световната здравна организация обаче досега няма регистриран случай на Ебола в мароко, затова няма причина да дискутираме евентуална смяна на домакина. Ако ситуацията се промени, ще се свържем с участващите клубове".

Досега 5 отбора си гарантираха участие на турнира - Реал Мадрид (УЕФА), домакинът Мохреб Тетуан, Оукланд Сити (Океания), Сан Лоренсо (Конмебол), Крус Азул (Конкакаф).

Предстои да бъдат излъчени шампионите на Африка и Азия.