Полузащитникът на Реал Мадрид Чаби Алонсо обяви, че прекратява кариерата си в националния отбор на Испания. 

Още преди два месеца информации за това се появиха в местните медии, но едва сега новината бе разпространена официално. 

Халфът остава зад себе си 114 мача и 15 гола с екипа на Ла Фурия, като спечели 2 европейски титли и триумфира и на световното първенство. Решението му не е повлияно от провала в Бразилия, а още преди турнира е бил решил да се откаже. 

„Искам да обявя официално, че прекратявам кариерата си в националния отбор на Испания. Най-трудно е да разбереш кога да спреш и след като мислих дълго по този въпрос прецених, че правилният  момент може би е дошъл” пише в писмото на Алонсо към феновете, публикувано в сайта на федерацията. 

„Слагам край на славен период с националната фланелка, който започна преди повече от 11 години. Бях част от историческо поколение, което изпълни мечтата на милионе фенове, като направи нещо уникално и за 4 години спечели две европейски първенства и световната титла. Благодарен съм за всичко, което изпитах през това време и искам да изкажа благодарността си към всички треньори, съотборници и привърженици, които бяха до мен”. 

„Иняки Саес, незабравимия Луис Арагонес и Висенте дел Боске са фигури, които ми повлияха както в личен, така и в професионален план. Благодаря на Реал Сосиедад, Ливърпул и Реал Мадрид, че отвориха вратите към една мечта. Желая всичко най-хубаво на тези, които ще продължат да играят за Испания и съм сигурен, че предстоят нови успехи на отбора” се казва още в писмото на Чаби.