Времето е нещо, което човек явно не е способен да разбере напълно. Една от особеностите му е фактът, че то има твърде относителен характер и един и същи период в очите на едни може да изглежда безкрайно дълъг, а за други да премине за едно трепване на клепачите.

Този уикенд, след очакване, продължило 105 дни Атлетико (Мадрид) най-после получи шампионския трофей, който спечели през миналия сезон. Диего Коща го нямаше, както и Тибо Куртоа, Фелипе Луис и Давид Вия. Все пак капитанът Габи вдигна трофея, след което шампионите измъкнаха трите точки срещу коравия Ейбар.

На следващия ден градският съперник Атлетико – Реал, гостуваше в Сан Себастиян. Половин час след началото на мача треньорът на Сосиедад Хагоба Арасате обикаляше нервно край тъчлинията със загрижена физиономия, както му се случва доста често напоследък.

Гостите бяха повели с 2:0 в 11-ата мин. и изглеждаше, че разликата само ще нараства. Серхио Рамос бе ударил греда и мадридчани прииждаха към вратата на баските на розови вълни (това е цветът на резервните екипи на Белия балет).

На трибуните на „Аноета“ местните запалянковци бяха бесни. Сосиедад загуби от Ейбар в първия кръг, а после отпадна от Лига Европа през седмицата. Усещането за упадък ставаше все по-осезаемо. Само преди година Сосиедад победи Лион и се класира за групите на Шампионската лига, но оттогава сякаш е изминала цяла вечност.

А после домакините вкараха гол. И отново. И отново. И отново.

Крайният резултат бе 4:2 за Сосиедад срещу Реал (Мадрид). И напълно заслужено.

След почивката домакините се втурнаха в атака и мадридчани не можеха да ги удържат. Икер Касияс, който носеше новата фланелка с дракона (изглежда в Мадрид не са чували нищо за Свети Георги и змея), беше безпомощен.

Като се изключат двубоите с Барса, Кралския клуб не бе допускал 4 гола в един мач в последните пет години. Мадридският в. „Ас“ окачестви случилото се като „самоубийство“.

Що се касае до Сосиедад, баските не бяха побеждавали Реал М повече от 10 години. Тогава мачът също завърши 4:2, а Чаби Алонсо отбеляза гол. За Сосиедад.

Тази неделя Алонсо се вихреше по кожени панталонки в Бавария. Може да е малко прибързано и банално, но нямаше как да не се акцентира върху този факт. В отсъствието на Чаби и на Анхел ди Мария, както и на Кристиано Роналдо, който започна рехабилитация, за да е напълно готов за мадридското дерби на 13 септември, Реал игра ужасяващо. Особено тежко бе положението в защита, защото Касияс сякаш вдъхва ужас в сърцата на играчите пред себе си. Всяко центриране водеше до инфарктни ситуации в пеналта на мадридчани.

Седмица след като заяви, че няма да променя схемата, Карло Анчелоти промени схемата, избирайки варианта 4-4-2. Реал изгуби контрол и бе смазан от съперника. От баланса, който се превърна в истинска мания за италианеца през миналия сезон и който до голяма степен бе осигуряван от Ди Мария и Алонсо, нямаше и следа.

Твърде рано е да се изпада в паника и да се правят категорични заключения, но повечето хора са убедени, че Реал си е направил харакири, самоубивайки се ритуално на трансферния пазар. Когато дойде време за смени, Анчелоти хвърли в боя Алваро Арбелоа и Сами Кедира. Не че имаше особен избор – единственият атакуващ футболист на пейката беше юношата на клуба Раул де Томас.

Касияс окачестви загубата като „ужасна“ и заяви, че случилото се е недопустимо. „Не ми хареса начинът, по който отборът игра в продължение на един час“, отбеляза Анчелоти.

Ако никой вече не помни участието на Сосиедад в Шампионската лига, то в момента Реал (Мадрид) е на светлинни години от триумфа си в същия турнир. А финалът в Лисабон се игра само 100 дни преди злополучния мач на „Аноета“. Това е с пет дни по-малко, отколкото Атлетико трябваше да изчака, за да получи шампионския си трофей.

Сид Лоу,  „Гардиън“