Флорентино Перес е човек, който има ясни идеи за футбола и за това кой трябва да играе в Реал (Мадрид). Президентът на Кралския клуб обаче изказва въпросните идеи единствено пред най-доверените хора от обкръжението си, където по правило няма място за треньора на тима.

През миналия сезон, когато Перес искаше да внуши нещо на Анчелоти, той го правеше, ползвайки услугите на посредници от средното управленско ниво в клуба, които дискретно подшушваха на италианеца посланието на своя началник. В някои случаи посредниците създаваха впечатлението, че става дума за тяхна собствена инициатива. Впоследствие те чинно информираха висшестоящия за реакцията на специалиста.

Така, седмица след седмица, различни лица от управленската структура на клуба внушаваха на Анчелоти, че Флорентино Перес, действайки от името на членовете на клуба, е направил огромно усилие, за да привлече Ияраменди, Иско и Бейл и да ги превърне в едни от най-големите символи на Реал. Той много се надявал те да играят като титуляри (което означаваше, че трябва да бъдат пожертвани Кедира, Ди Мария, Алонсо или Модрич).

В някои мачове Анчелоти (който вероятно има богат опит с подобни „президентски“ намеси в работата си, предвид факта, че Силвио Берлускони навремето не се смущаваше публично да хока треньора си, че Милан не играе достатъчно атакуващо) спази изискванията на „ръководството“. В двубоите с Галатасарай (4:1), Виляреал (2:2), Севиля (7:3), Алмерия (5:0) и Сосиедад (4:0) Иско, Ияраменди и Бейл започваха като титуляри и на пръв поглед резултатите бяха обнадеждаващи. Началството бе във възторг.

Треньорът обаче прецени, че Иско е твърде ленив, а Ияраменди – прекалено незрял и предупреди, че съществува рискът в най-важните мачове отборът да се разцепи на две. Анчелоти настоя, че в състава си има много по-качествени футболисти, способни да осигурят необходимия баланс и в ключовите срещи заложи именно на Алонсо, Модрич, Ди Мария и Кедира.

Един от шефовете в Реал преди седмица отбеляза, че спечелването на десетата КЕШ е накарало мнозина да стигнат до извода, че Анчелоти е прав, а Флорентино Перес е похарчил твърде много пари за футболисти, които, вместо да помагат за нормалното функциониране на отбора, усложняват нещата с присъствието си. В този смисъл 40-те милиона за Ияраменди, 30-те за Иско и над 90-те, платени за Бейл, изглеждаха истинска лудост.

Създалите се настроения засегнали дълбоко президента, който пред свои приближени споменал, че Анчелоти не е успял да се възползва максимално от предоставените му ресурси, защото спечелването на Шампионската лига е било въпрос на късмет, а не заслуга на италианеца и на водения от него отбор. Реал не оставил у хората незабравими спомени с играта си, каквато именно била целта на трансферите на Иско и Ияраменди.

Първият мач за Суперкупата на Испания срещу Атлетико М според хора, присъствали в ложата на „Бернабеу“, събудил недоволството на Флорентино Перес заради факта, че Хамес Родригес не започна като титуляр, а в последните минути на терена се появи Ди Мария. Президентът започнал да изпитва опасения, че Анчелоти ще повтори номера от предишния сезон и, пускайки новите звезди в началото, когато сезонът навлезе в решителната си фаза, отново ще се довери на старите в отбора. Част от играчите на Реал забелязали как по време на мача от ложата слизали хора на Перес, за да предадат указанията му на Анчелоти.

В крайна сметка нежеланите от президента Ди Мария и Алонсо напуснаха Реал в следващите няколко дни. Модрич поднови договора си, но съотборниците му разкриха, че на хърватина никак не му харесва да тича двойно заради привилегирования Иско.

Както стана между 2003 и 2006 година, в състава на Реал започват да се обособяват две групички. В едната са галениците на президента, водени от Бейл, Крос, Хамес и Иско, а в другата – ветераните.

„Имам много категорично мнение по въпроса, но ако ви го кажа, утре ще съм в заглавията на вестниците“, обяви наскоро Кристиано, когато го питаха за трансферната политика на клуба. „Ако зависеше от мен, не бих постъпил по този начин. Но щом президентът смята, че най-доброто за клуба е да бъдат привлечени тези играчи, а други да напуснат, трябва да се съобразим с решенията му“.

Между другото, на същата пресконференция Кристиано призова журналистите да се отнасят с нужното уважение към треньора на Реал: „Анчелоти знае какво е необходимо, за да играе добре отборът и трябва да бъде оставен да работи на спокойствие.“

Успехът от миналия сезон явно не е изгладил конфликта между Анчелоти и неговите шефове. Треньорът останал особено озадачен от привличането на Хамес, който прекалено много му приличал на Иско. В Сан Себастиян обаче италианецът пусна двамата в игра едновременно, въпреки че има много по-голямо доверие на Кедира. И германският национал, ако никой не му пречи, ще бъде ключов играч в този тим на Реал (Мадрид).

Неслучайно Анчелоти след позорната капитулация срещу Сосиедад предупреди всички, че ще има промени, защото „нещата не могат да продължават така“.

Диего Торес, „Ел Паис“