Днес Реал (Мадрид) гостува на Депортиво (Ла Коруня) в двубой от Примера. Беше време, когато Супер Депор беше сред най-забележителните отбори в Европа, а мадридчани трепереха при мисълта за този сблъсък. „Проклятието на „Риасор“ продължи почти две десетилетия – толкова време белите все не успяваха да бият Депортиво като гости. „Евроспорт“ припомни някои забележителни моменти от съперничеството между двата тима в близкото минало.

Последната „бяла“ победа бе постигната на 2 ноември 1991 година. В осмия кръг през сезон 1991/92 Депортиво не бе в състояние да противопостави нищо на Реал. Иеро, Мичел и Бутрагеньо се разписаха за успеха с 3:0.

В следващия сезон обаче дойде първата от многото загуби. Точно една година по-късно белите водеха с 2:0 след попадения на Иеро и Саморано, но последва грандиозен обрат след почивката. Двата гола на Бебето и автоголът на Рикардо Роча поставиха началото на „Проклятието на „Риасор“.

Първият голям палач на Кралския клуб беше именно Бебето. През 1995/96 бразилският гений вкара хеттрик в мрежата на Белия балет за класическата победа на Депор. Общо в кариерата си големият нападател заби 8 гола във вратата на Реал М.

Туру Флорес пък беше футболист, който срещу мадридчани изнасяше най-големите си мачове. Години по-късно аржентинецът и холандецът Рой Макай бяха страховит дует за белите. Португалецът Паулета също беше важна част от атаката на Депортиво, но именно Туру беше човекът, който изригваше срещу Реал. Той вкара общо пет гола на мадридчани на „Риасор“.

Споменахме вече за хеттрика на Бебето, но още по-тежък погром Реал преживява в Ла Коруня през сезон 1998/99, когато губи с 0:4 (впрочем със същия резултат мадридчани са паднали на този стадион и през септември 1993). Година по-късно мадридчани капитулират отново пред фантастичния талант на Джалминя и инкасират 5 попадения на „прокълнатия“ за тях „Риасор“. Този път резултатът е 2:5 и това фактически е апогеят на черната серия на мадридчани.

***

Диего Тристан беше удивителен футболист. Казват, че Флорентино Перес се опитал да го привлече в Реал, но го предупредил, че не трябва да излиза късно вечер по заведения и дискотеки, защото това щяло да навреди на имиджа на Белия балет. Тристан невъзмутимо отвърнал: „Вие монах ли търсите или нападател?“

Когато Реал бе най-близо най-после да разбие черната си прокоба на „Риасор“ през 2000/01, повеждайки с 2:0, именно Тристан развали бялата фиеста със страхотно изравнително попадение в 85-ата мин.

Последното поражение на Реал на „Риасор“ пък съсипа дебюта на Бернд Шустер начело на белите. Депортиво спечели с 2:1 в първия кръг на сезон 2007/08. Германецът обаче стана последният треньор на мадридчани, сполетян от „Проклятието на „Риасор“.

„Евроспорт“