Реал Мадрид развенча безкомпромисната до този момент защита на Барселона, печелейки с 3:1 супердербито на деветия кръг в испанската Ла Лига, състояло се на стадион "Сантяго Бернабеу".

Каталунците поведоха с ранен гол на Неймар, дошъл след подаване на Луис Суарес и солова акция на бразилеца. Мадридчани натиснаха здраво и бяха близо до изравнителен гол, но Бензема нацели гредата и пропусна лице в лице с Браво.

В средата на първото полувреме Лео Меси направи невероятен пропуск от пет метра, а с феноменална намеса се отличи Икер Касияс. Десетина минути преди паузата Клаудио Браво получи първия си гол през сезона. Чилиецът не успя да хване дузпата на Кристиано Роналдо, отсъдена за игра с ръка на Пике.

След почивката Реал прати противника си в нокдаун с два бързи гола в рамките на десетина минути, реализирани от Пепе и Карим Бензема. До края "белия балет" контролираше мача и постигна заслужен успех.

Барселона остава на върха в класирането с 22 точки, но Реал вече е втори с 21 пункта на сметката си.


В стартовия състав на Барселона попадна нападателят Луис Суарес, който бе извън терените четири месеца заради ухапване по време на световното първенство по футбол.

Именно Суарес бе в основата на първата опасна атака на гостите, които откриха резултата в четвъртата минута. Уругваецът разтегли наляво към Неймар, който премина покрай двама защитници и с прецизен удар от петнайсетина метра провря кълбото в долния десен ъгъл.

Домакините веднага се втурнаха в търсене на светкавичен отговор, но Кристиано Роналдо нацели стената от пряк свободен удар. После Карим Бензема бе изведен зад гърба на защитата, но не успя да прехвърли пресрещналия го Клаудио Браво.

Бяха изминали десетина минути игра, когато Реал Мадрид беше много близо до изравняване. Карим Бензема засече с глава центриране отляво, но нацели напречната греда. Топката се върна у него, но нападателят бе отказан от Браво, направил страхотно спасяване отблизо, докато Масчерано и Матийо гледаха безучастно случващото се пред тях.

Реал оказваше свиреп натиск, но това не пречеше на Неймар да покаже триково изпълнение при една от редките акции на "блаугранас". При поредния шут към вратата на Браво чилиецът не срещна трудности с тупалката на Кроос. Кристиано Роналдо пък не сполучи при стрелба по диагонала.

Като изключим индивидуалната изява на Неймар при гола, почти нищо в играта на гостите не се получаваше. Кариоката получи ранен жълт картон, а с официално предупреждение за непозволена игра срещу Кроос се оказа и незабележимия до този момент Лео Меси.

Едва в средата на първото полувреме Меси намери коридор за стрелба, но Касияс улови. само няколко секунди след това Меси направи фрапантен пропуск, когато не успя да вкара от пет метра след центриране на Суарес отдясно. Аржентинецът бе близо до историческия си 251-и гол в първенството, но живата легенда на мадридчани Касияс спаси с върха на пръстите си по нереален начин.

Встрани от интересните положения оставаха мръсните номера на защитите и на двата тима, които спираха нападателите по непозволен начин в наказателните полета при борба за позиция. Така например Марсело свали Неймар с две ръце в пеналта, но реферът не видя ситуацията. Нещо, което Пике стори с Бензема малко по-рано.

Дани Алвеш отправи точен, но доста слаб удар от разстояние, който повлия единствено на статистиката на срещата. Отлична намеса в защита на Пепе предотврати почти сигурно попадение, защото Суарес дебнеше на далечната греда след мекото центриране на Меси от аутлинията.

В 34-тата минута Марсело центрира отляво и падналият на земята Жерард Пике спря топката с ръка в наказателното поле. Реферът отсъди дузпа, реализирана без проблеми от Кристано Роналдо, пратил в другия ъгъл Браво. Това бе и първи гол във вратата на чилийски страж през сезона, запазил мрежата си "суха" в продължение на 755 минути.

Малко преди края на първото полувреме Хамес Родригес засече с глава на границата на малкото наказателно поле, но ударът му беше лишен както от сила, така и от точност.

Реал започна по-активно след почивката и стигна до пълен обрат в 50-тата минута. Тони Кроос центрира от корнер и от десетина метра Пепе нанесе безпощаден удар с глава, който не остави шансове на Браво.

Безидейните каталунци така и не успяваха да сътворят нещо интересно пред вратата на Касияс и се наложи защитникът Жереми Матийо да предизвика рефлекса на Касияс с шут отдалеч.

Бе изминал един час от началото на мача, когато Реал Мадрид нанесе трети удар. Роналдо подаде вдясно към Хамес след бърза контраатака, а колумбиецът изведе измъкналия се на ръба на засадата Бензема. Последният отправи сравнително слаб, но много прецизен удар в долния ляв ъгъл и Браво отново трябваше да вади топката от мрежата си, след като не познаваше това чувства преди двубоя.

Влезлият като резерва Иван Ракитич отправи неточен шут, минал покрай лявата греда, а пред отсрещната врата Бензема стреля мощно, но неточно с левачката от въздуха. После Меси подаде към Неймар, но неговият удар не се получи.

Двайсетина минути преди края на редовното време Луис Суарес беше заменен, след като не блесна с почти нищо в официалния си дебют за Барселона. Андрес Иниеста пък получи контузия и излезе принудително.

Доказателство за пълната липса на идеи в играта на Барса след почивката бе отиграването на Меси край аутлинията, когато суперзвездата буквално подаде топката в ръцете на Касияс, вместо да намери свой съотборник.

Серхио Рамос се опита да върне интригата десетина минути преди края, когато неговият летящ плонж прати топката във външната част на мрежата на собствената му врата, а от последвалия корнер не се стигна до нищо опасно.

В заключителната част на двубоя Барселона с нищо не показваше, че се нуждае от два гола, за да вземе нещо от мача. Момчетата на Луис Енрике изглеждаха примирени със случващото се на терена и дори не потърсиха хаотичен финален щурм. Реал контролираше развоя на срещата и дори си позволи видимо да свали оборотите.

В добавеното време Меси застана зад топката при пряк свободен удар, но посредственото му изпълнение му беше под всякаква критика.


Реал Мадрид - Барселона  3:1

0:1  Неймар - 4'

1:1  Кристиано Роналдо - 35', дузпа

2:1  Пепе - 50'

3:1  Карим Бензема - 61'

 

Реал: Касияс, Пепе, Рамос, Марсело, Карвахал, Модрич (Арбелоа - 89'), Иско (Ияраменди - 84'), Кроос, Хамес, Бензема (Кедира - 87'), Роналдо

Барса: Браво, Пике, Матийо, Масчерано, Алвеш, Бускетс, Шави (Ракитич - 60'), Иниеста (Сержи Роберто - 72'), Меси, Неймар, Суарес (Педро - 69')