След като през пролетта стана крал на Европа, сега Реал Мадрид се качи и на световния трон. Белите победиха с 2:0 аржентинския Сан Лоренсо на финала и спечелиха световното клубно първенство, игран в мароканския град Маракеш.

Тимът на Карло Анчелоти не блестеше толкова, колкото в други мачове, но въпреки това имаше превъзходство през целия мач и не остави в нито един момент съмнения в победата си.

В герой за Реал се превърна Серхио Рамос, който вкара решителния първи гол в края на второто полувреме. Той се разписа и в полуфинала срещу Крус Азул. Така защитникът на белите се превърна в ключова фигура за успеха на тима през тази година, след като именно той вкара драматичния изравнителен гол на финала на Шампионската Лига срещу Атлетико Мадрид.

След почивката Гарет Бейл добави втори гол, макар при него да имаше голяма вина вратарят на аржентинците Себастиан Торико.

Това бе 22-ра поредна победа за Реал Мадрид. Тимът печели първи трофей от турнира в сегашния му формат, но общо 4-ти от интерконтиненталните турнири.


Реал имаше отлична възможност още в първата минута. Тогава Тони Кроос открадна топката от съперник и изведе Роналдо в наказателното поле, той отправи прострелно центриране през краката на защитник и Бензема за малко не успя да засече на празна мрежа.

В 4-та минута силен удар от фаул на Роналдо рикошира в защитник и затрудни вратаря, но той все пак успя да улови. Аржентинците имаха добра възможност за контраатака, но финалното подаване бе лошо, а след това и Пепе се намеси солидно.

В следващите минути Реал наложи сериозен териториален натиск, но без да създава чисти положения.  При една от редките ситуации, в които се стигна до удар, вратарят Торико не успя да улови изстрела на Бензема, но след това нямаше кой да направи добавка.

Едва в 36-та минута белите имаха опасна бърза контраатака, но опитът на Бейл да подаде на Роналдо бе пресечен от вратаря в корнер. След центрирането обаче Серхио Рамос за пореден път се превърна в господар във въздуха и с глава забоде топката в мрежата.

Малко преди края на полувремето обаче Реал получи неприятен удар, тъй като Марсело се контузи и се наложи да бъде заменен от Коентрао. До почивката Серхио Рамос за втори път стигна до центриране в наказателното поле, но стреля неточно от воле с десния крак. Мощен удар на Роналдо пък се удари в протегнатата ръка на защитник, но така или иначе бе пред наказателното поле.

Пет минути след почивката Реал вкара втори гол. След постепенна атака Иско намери Бейл непокрит на границата на наказателното поле, той направи две крачки напред и стреля. Топката бе насочена към вратаря и изглеждаше, че Торико лесно ще я спаси, но вместо това той я пропусна под тялото си и тя влезе в мрежата.

Малко след това Сан Лоренсо имаше нелоша възможност, но Калински от  границата на наказателното поле стреля над вратата. Гарет Бейл пък си припомни мача с Лудогорец, когато му бе разбит носа, тъй като при борба за висока топка бе ударен леко с ръка в лицето от съперник, но този път нямаше последици. При продължението на същата атака удар към вратата се удари в ръката на защитник, но очевидно нямаше умисъл.

След грешка на капитана Мерсиер Бензема имаше възможност да стреля извън наказателното поле, но прати топката покрай страничната греда. Гарет Бейл проби по крилото и опита центриране към втората греда за Роналдо, подаването бе неточно, но пък топката се удари в напречната греда.

В 66-та минута Мас отправи точен удар от петнайсетина метра, но Касияс се хвърли и спаси.

Реал сякаш се бе отпуснал и бе започнал да играе по-скоро за удоволствие. При една ситуация Бейл даде чудесно центриране с външен фалц към Бензема, който изпревари двама защитници и засече от въздуха, но покрай вратата. При ситуацията той показа на съдията как са скъсани горните две копчета на фланелката му, намеквайки за дузпа, но сигнал не последва.

В 84-та минута се наложи Икер Касияс да прави най-доброто си спасяване в мача след страховит удар от 20 метра на Калински, който бе насочен към долния ляв ъгъл на вратата. Малко след това Касияс спаси и силен удар на Мерсиер.

 


Реал Мадрид - Сан Лоренсо 2:0

1:0 Рамос 37
2:0 Бейл 50


Реал Мадрид: Касияс, Карвахал (73 Арбелоа), Пепе, Рамос (89 Варан), Марсело (42 Коентрао), Кроос, Хамес, Иско, Бейл, Роналдо, Бензема

Сан Лоренсо: Торико, Йепес (61 Сето), Мерсиер, Буфарини, Калински, Канеман, Ортигоса, Мас, Верон (57 Романьоли), Каутеручо (68 Матос), Бариентос