Носителят на Златната топка Кристиано Роналдо е най-богатият действащ футболист в света със състояние от около 210 милиона евро, става ясно от проучване на електронното издание Goal.com.

Под внимание се взимат заплатите на футболистите, приходите им от спонсорски договори и всякакви активи, натрупани през годините. На втора позиция е четирикратният носител на Златната топка Лионел Меси, чието богатство се оценява на 200 милиона евро.

Останалите трима футболисти, които успяват да прекрачат бариерата от 100 милиона евро са Неймар (135 млн. евро), Златан Ибрахимович (105 млн. евро) и Уейн Руни (103 млн. евро).

Роналдо си докарва 18.3 милиона евро годишно твърда заплата в Реал Мадрид, а след спечелването на Шампионската лига и Златната топка португалецът се радваше на солидни бонуси. От спонсорски договори (най-големият от които е с Найк) себичният ибериец си докарва още 25 милиона евро на година, а имотите му се оценяват на 30 милиона евро.

Меси се радва на най-впечатляващия договор във футбола, като след поредното преподписване и вдигане на заплатата, той прибира по 20 милиона евро на сезон от клуба на сърцето си Барселона... Лео може да се похвали със солиден договор с Адидас и десетки други компании. Аржентинецът инвестира в имоти в родината си, а също така доскоро участваше в борда на директорите на управлявана от брат му Родриго компания, струваща близо 12 милиона евро.

Неймар може да е още твърде млад, но освен капитанската лента на бразилския национален отбор той може да се похвали с богатство от 135 милиона евро. Кльощавият техничар получи 37 милиона евро от рекламни договори само през 2014 година, удряйки джакпота заради Мондиал 2014 в родината му. За разлика от съотборника си Меси, Неймар е обвързан с гиганта Найк и косвено е съотборник на Кристиано Роналдо в "работата извън терена". Очаква се към края на сезона Неймар да подпише нов договор с Барса и да получава на година около 16 милиона евро.

Избралият охолния живот в Париж Златан Ибрахимович е четвърти със своите 105 милиона евро, като шведският таран инвестира сериозно в имоти и интернет-технологии. Само автобиографията му "Аз съм Златан" му донесе приходи от 8 милиона евро.

Топ 5 се допълва от Уейн Руни, който на няколко пъти заплашваше Манчестър Юнайтед, че ще напусне и в крайна сметка сериозно увеличи богатството си след преподписването на договора си. Според Goal.com Манчестър Юнайтед е върнал усмивката на Шрек с годишна заплата от 18.9 милиона евро. Новият капитан на "червените дяволи" няма как да бъде по-привързан и загрижен към проекта на Луис ван Гаал...


Ето кои са най-богатите футболисти в света:

1. Кристиано Роналдо (Реал Мадрид, Найк) -  210 милиона евро
2. Лионел Меси (Барселона, Адидас) - 200 милиона евро
3. Неймар (Барселона, Найк) - 135 милиона евро
4. Златан Ибрахимович (ПСЖ, Найк) - 105 милиона евро
5. Уейн Руни (Ман Юнайтед, Найк) - 103 милиона евро
6. Кака (Орландо Сити, Адидас) - 96 милиона евро
7. Самуел Ето'о (Сампдория, Пума) - 87 милиона евро
8. Раул (Ню Йорк Космос, Найк) - 85 милиона евро
9. Роналдиньо (Керетаро, Найк) - 83 милиона евро
10. Франк Лампард (Манчестър Сити, Адидас) - 80 милиона евро

11. Бастиан Швайнщайгер (Байерн Мюнхен, Адидас) - 75 милиона евро
12. Рио Фърдинанд (КПР, Найк) - 72 милиона евро
13. Джанлуиджи Буфон (Ювентус, Пума) - 68 милиона евро
14. Стивън Джерард (Ливърпул, Адидас) - 64 милиона евро
15. Яя Туре (Манчестър Сити, Пума) - 62 милиона евро
16. Франк Рибери (Байерн Мюнхен, Найк) - 61 милиона евро
17. Франческо Тоти (Рома, Найк) - 60 милиона евро
18. Жерард Пике (Барселона, Найк) - 58 милиона евро
     Серхио Агуеро (Манчестър Сити, Пума) - 58 милиона евро
20. Джон Тери (Челси, Найк) - 56 милиона евро