През май 2013 г. Кристиано Роналдо флиртуваше с евентуално сензационно завръщане в Манчестър Юнайтед и изпълнителният директор Дейвид Гил отпътува за Мадрид, за да се срещне с португалския агент Жорже Мендеш. Роналдо разигра потенциалните кандидати.

Още по темата

 

Той обяви намеренията за своето бъдеще с Реал през юни и чак през следващия месец потвърди да не го чакат да се върне във Висшата лига. Впоследствие след още един месец на слухове и разигравания той подписа 5-годишен договор и стана най-скъпоплатеният футболист в света.

Роналдо използва интереса към себе си от бившия си клуб, за да постигне по-изгодно споразумение, и сега Серхио Рамос е обвиняван, че се опитва да направи същото.

Това не е нещо ново. Томас Мюлер направи същото миналата година, като не пожела да отрече слуховете, които го свързваха с Манчестър Юнайтед през май, а след това подписа нов договор, с който остава в Байерн до юни 2019 г.

И така, Реал се опитва да попари всички надежди на Манчестър Юнайтед да убеди Рамос да напусне след 10 години на "Бернабеу", като му сложи цена от 90 млн. евро. Първоначалната оферта от 50 млн. евро беше отхвърлена и президентът Флорентино Перес наруши протокола, като позвъни лично на Рамос по време на ваканцията му в САЩ въпреки информациите за разрив между двамата.

Твърди се, че той по-скоро се страхува, че неговото желание да си тръгне е реално, отколкото, че това е някаква стратегия за подобряване на условията по сегашния му договор. Но да искаш 90 млн. евро за защитник, който навърши 30 години през март, е стряскаща тактика. Въпреки че е един от най-великите играчи в света, Серхио не струва такава огромна сума и такива нереалистични искания могат да провалят преговорите за трансфера на Давид де Хеа.

Рамос е познат като героя от мача за Десетата след изравнителния си гол в 93-тата минута срещу Атлетико на финала, с който спаси поста на Карло Анчелоти за още един сезон и помогна на клуба да вдигне десетия си трофей в шампионския турнир. Рамос е спечелил 3 титли в Примера дивисион, 2 купи, Шампионската лига и световното клубно първенство, а също така е световен и двукратен европейски шампион с Испания. Споровете за неговия договор до това, че според него сегашната му заплата от 5,65 млн. евро чисти трябва да се повиши до 9,17 млн. евро, което пак би било по-малко от 21-те милиона на Кристиано Роналдо и 11,7-те милиона на Гарет Бейл.

Ако сравним Рамос с останалите големи централни защитници в Европа - Тери, Пепе, Пике, Хумелс, Косчелни, Варан и Киелини, той е вкарал най-много голове от всички - 12, но има по-лоши показатели от останалите по отношение на дисциплината - 2 червени и 31 жълти картона, като след него втори е Пепе с 20. Извършил е 150 нарушения, повече от всички други, и се твърди, че не отбира от английски език, въпреки че според известни сведения взима уроци.

Перес прибра 60 млн. евро за Месут Йозил и държи британския рекорд от 85 млн. евро с Анхел ди Мария, но преценката му, че Рамос струва 90 млн. евро, изглежда, има смисъл, само целта е да накара Манчестър Юнайтед да се откаже.

Няма някаква логика да искаш толкова пари за Серхио, а да отказваш 35 млн. евро за 24-годишния Давид де Хеа. По този начин шефовете на "Бернабеу" не си помагат по никакъв начин.

А босовете в Манчестър Юнайтед пък по никакъв начин не са длъжни да продават своя Играч на сезона във Висшата лига. Те биха могли - и би трябвало - да запазят Де Хеа за следващия сезон, ако неотстъпчивият Реал откаже да увеличи 18-те милиона, които дава за вратаря. Дори и това да означава да загуби играча си без пари след една година.

Всяка оферта от порядъка на 65 млн. евро вероятно ще отпуши трансфера на Рамос, като се има предвид, че за такива пари могат да бъдат купени 22-годишният Варан и дори 27-годишният Николас Отаменди, и то с отстъпка.

Противопоставянето се очертава да продължи, при положение че ситуацията с Рамос и Де Хеа остава неясна през този трансферен прозорец и с два клуба от тежка категория, които са се изправили един срещу друг.

Киърън Гил, превод на вестник "7 дни спорт"