Критиките към Рафа Бенитес заваляха, след  като Реал направи само 1:1 с Атлетико, а и можеше да загуби. 

Очаквано наставникът бе обвинен, че действа твърде дефанзивно, което обаче можеше да бъде очаквано, тъй като в цялата си кариера неговите отбори са действали именно по този начин. 

Доста голяма част от критиките дойдоха от Каталуния. „Това е най-дефанзивният Мадрид, който сме виждали от дълго време. Те си подаваха предимно по широчина и се притесняваха да не загубят топката. Мач, който едва ли ще бъде запомнен с нещо“ написа „Ел Мундо Депортиво“. 

„При 1:0 Рафа Бенитес предпочете да остави инициативата на съперника и Реал изпусна победата. Белите показаха твърде малко футбол и действаха твърде консервативно“ добави „Ла Вангуардия“. 

В Мадрид също отчитат нещо подобно, макар и с по-мек вариант. „Кейлор Навас е героят за Реал, а Чоло надигра Бенитес. Имаме страхотна лига“ написа „Марка“. „Кейлор реши дербито“ отчете „АС“. 

В чужбина мненията обаче са ясни. „Твърде дефонзивният подход на Бенитес едва не струва мача на Реал“ написа „Мирър“. „Реал изпусна аванс, който имаше дълго време и трябваше да се задоволи с точка“ добави „Гадзета дело Спорт“.