Реал Мадрид заличи поне малко кошмарната загуба от Барселона (0:4) през уикенда с 4:3 като гост на Шахтьор Донецк. Кралете спечелиха с лекота гостуването си в Лвов и ще завършат на първо място в Група А на Шампионската лига. 

Испанците събраха актив от 13 точки, с три повече от втория ПСЖ, победил с 5:0 в гостуването си на Малмьо. Парижани имат 10 точки, но в преките двубои срещу Реал имат загуба в Мадрид и 0:0 на “Стад дьо Франс”. 

Иначе тази вечер Кристиано Роналдо се събуди от головата си суша. Португалецът се разигра и вкара два гола, а освен това подаде за останалите два, дело на Лука Модрич и Дани Карвахал. Все пак в края "кралете" браха страх, след като в последните минути украинците им вкараха три гола, дело на Алекс Тешейра (77 и 88) и Детиньо (83)

С капитанската лента за Реал Мадрид тази вечер бе защитникът Пепе. Така португалецът игра с лентата за първи път в Шампионската лига (18 мача за Порто и 61 за Реал). 

Двубоят започна с уникален пропуск на Кристиано Роналдо. Още във втората минута Хамес Родригес проби през центъра, подаде на Лука Модрич, който изведе португалеца около точката на дузпата. Роналдо обаче би с левия крак над гредата. 

Все пак Роналдо настрои мерника си и в 18-та минута вкара за 1:0. Португалецът се разписа на празна врата след подаване на Гарет Бейл и реализира шестото си попадение в турнира от началото на сезона. Освен това CR7 вече има 68 гола в 68 мача за Реал в Шампионската лига. 

По-интересно обаче е, че Роналдо вкара гол в 200 мача (общо 327 гола) за “кралете”. Повече имат единствено Раул Гонсалес (259) и Сантилана (230). Разбити головете в мачовете на Роналдо за Реал са 135 в Примера дивисион, 46 в Шампионска лига, 15 за Купата на Края, 3 в Суперкупата на Испания и 1 в Суперкупата на Европа. 

Иначе до края на полувремето Роналдо пропусна да вкара второто си попадение в срещата. В 30-та минута CR7 получи ново прекрасно подаване от Бейл, но Пятов спаси удара му с глава. 

Реал реши всички в началото на второто полувреме. В 50-та минута Роналдо намери Лука Модрич на добра позиция и хърватинът направи 2:0 с първия си гол в турнира от декември 2013 година. 

Само две минути по-късно Дани Карвахал откри сметката си в Шампионската лига след страхотен удар и направи 3:0. 

Четвъртият гол също не закъсня. В 70-та минута Бейл асистира за втори път на Роналдо в срещата, който пък реализира второто си попадение. Асистенцията на Бейл към Роналдо пък бе 22-ва за уелсеца към португалеца. Само Бензема (31), Йозил (27) и Ди Мария (22) са подавали по-често за гол на Роналдо. Така статистиката за Бейл в последните 11 мача в Шампионската лига бе следната - 1 гол (срещу Лудогорец) и двете асистенции тази вечер.

Шахтьор върна един от головете чрез Алекс Тешейра. Бразилецът се разписа от дузпа в 77-та минута, отсъдена за нарушение на Касемиро срещу Тайсон. Реал продължи да играе отпуснато и в 83-та минута резервата Дентиньо направи 2:4. При третият гол за Шахтьор, дело на Тешейра в 88-та минута, Рафа Бенитес започна да гледа притеснено. Все пак Реал запази аванса си и заслужено победи.

Шахтьор Донецк - Реал Мадрид 3:4

0:1 Кристиано Роналдо 18'

0:2 Лука Модрич 50'

0:3 Дани Карвахал 52’

0:4 Кристиано Роналдо 70'

1:4 Алекс Тешейра 77’-д

2:4 Дентиньо 83'

3:4 Алекс Тешейра 88'

Шахтьор Донецк: Пятов, Кобин, Ордетс, Ракитский, Асаведо (64 - Дентиньо), Степаненко, Фред, Марлос (62 - Тайсон), Алекс Тешейра, Бернанрд, Гладкий (74 - Ферейра)

Реал Мадрид: Касия, Карвахал, Варан (33 - Данило), Пепе, Начо, Модрич (62 - Кроос), Касемиро, Ковачич, Иско, Роналдо, Бейл (71 - Бензема)