Мадридската община обяви вчера, че ще изисква от любимия на общинарите Реал Мадрид да върне в градската хазна €18,4 млн. Това става под натиска на Европейската комисия, която постанови, че градските власти са подпомогнали незаконно Кралския клуб чрез поредица от сделки.

"Белите" са се облажили благодарение на данъчни вратички и далавери със земя, която се оказала прекалено надценена, все в полза на клуба. Тези схеми, които се развъртяха преди първия мандат на президента Перес, отдавна бяха изобличени от испанските медии, но никой не си помръдваше пръста да притесни любимия клуб на столичани.

Просто защото кметовете и важните шефове от мадридската община редовно гледат мачовете на Реал в официалната ложа на "Бернабеу". Този път обаче нещата са различни, защото натискът идва от Европейската комисия.

Затова общината бе принудена да си измие ръцете със следното официално изявление: "Градската управа ще вземе нужните мерки, за да изпълни решението на Европейската комисия за връщане на помощта от €18,4 млн., отпусната на Реал Мадрид.

В началото на септември изтича двумесечният срок, даден от Брюксел на градската управа да представи на комисията цялата сума (с лихвите), която трябва да се върне, опис на взетите мерки и документите, показващи, че на клуба е било заповядано да върне парите."

През 1998 г. Реал реши да продаде на кметството част от земите си, но тази сделка не беше завършена. Като компенсация за провалянето й клубът получи от държавата €22,7 милиона през 2011 г. Оказа се обаче, че цената на земята при първоначалното споразумение от 1998 г. бе едва €595 000.

Разследването на Европейската комисия доказа, че Реал е трябвало да получи компенсация от €4,3 млн., но се е облажил с €18,4 млн. отгоре. Ръководството на Реал обаче няма намерение да връща пари, въпреки че годишните приходи на Кралския клуб надхвърлят половин милиард евро. "Белите" се заканиха да обжалват решението на Европейската комисия пред Европейския съд.