Гарет Бейл е сред най-богатите футболисти в света, но не забравя откъде е тръгнал.

Баща му - Франк Бейл, е училищен пазач, а по-късно става художник и декоратор. Майка му - Деби Бейл, работи в адвокатска кантора. И двамата възпитават сина си строго, но му позволяват да следва сърцето си. Затова в училището в Кардиф Гарет играе футбол, ръгби и хокей, занимава се и с лека атлетика.

Специалистите твърдят, че тялото му е отлично за силови спортове. На девет години, докато рита на един детски турнир, талантът му е забелязан от скаутите на Кардиф. От клуба звънят на родителите му и така момчето започва да играе. На 14 години бяга 100 метра за 11,4 секунди.

Но Бейл се посвещава на футбола, а майка му и баща му го карат на тренировки. И до 16-ата му година посещават всеки един от мачовете на тима в неделя. 

Останалото е история – Гарет дебютира за Саутхемптън и за националния тим на страната си, година по-късно преминава в Тотнъм, а през 2013-а се озовава в Реал.

В Испания уелсецът влиза в нова финансова галактика 

Заплатата му е 15,6 млн. паунда годишно. Което означава близо 100 милиона за шестте години на договора му, или 300 000 паунда на седмица. Така Бейл се изправя пред въпроса, който тормози повечето велики и не толкова велики играчи: как да инвестира парите си, за да не ги загуби.

Горе-долу тогава бившият мениджър на Англия Свен-Горан Ериксон обвинява бившия си финансов съветник, че е пропилял 10 млн. паунда от спестяванията му в лоши инвестиции. Нарича го „единственият човек на земята, когото мразя“. И сякаш отправя предупреждение към Гарет...

Ясно е, че когато си на 24 години, отговорът как да не пропилееш спечелените милиони не е лесен. Бейл обича забавленията, купува произведения на изкуството, но се оказва по-здраво свързан с корените си, отколкото повечето си колеги. Инвестира 12 млн. паунда в семейния бизнес.

Прави родителите си директори на компанията Primesure Limited и им прехвърля 40 процента от акциите. Фирмата държи имиджовите му права, а заради славата му носи огромни приходи.

Звездата притежава останалите 60 процента от компанията и редовно пътува от Мадрид до Кардиф, където живеят майка му и баща му.

Въпреки че синът им ги прави милионери, Бейл старши и съпругата му не искат да напуснат скромното жилище, където са отгледали момчето си. Купуват дома си преди 30 години за 12 000 паунда, а днес цената му е 170 000. Въпреки това родителите на Гарет не са съгласни синът им да им купи нова къща. И отричат да са богаташи. Майка му казва, че Гарет е постъпил много щедро, но харесват мястото, на което живеят, и обичат съседите си. 

Гарет прилича на майка си и баща си и няма да забрави откъде е тръгнал. За разлика от съотборника си Роналдо Бейл не тича след красиви модели, а от десет години е с ученическата си любов Ема Рис-Джоунс, с която имат две момичета. Не си купува скъпи коли, яхти и самолети, а се посвещава изцяло на футбола.

Явно инвестицията в семейния бизнес е начинът Гарет да се отблагодари на семейството си. И да се отплати на майка си и баща си за саможертвата им и смелостта да подкрепят мечтата му да стане голям футболист. А преценката му е отлична, защото за една година родителите му спечелиха 500 000 паунда, управлявайки компанията на сина си.