Реал Мадрид постигна много трудна победа с 2:1 над Атлетик Билбао на “Бернабеу”, а търпението на феновете взе да се изчерпва. Хората по трибуните възнегодуваха от случващото се в тима, след като успехът бе изкован чак в 83-та минута с гол на резерват Алваро Мората. Нападателят си подари страхотен подарък за 24-тия си рожден ден. 

Преди това Карим Бензема (7) бе дал аванс на домакините, а Сабин Мерино (27) изравни за баските. Атлетик можеше да вкара и още голове, но Кейлор Навас се отчете с няколко стабилни изяви на вратата. Все пак Реал не успя да опази мрежата си суха в 7-ми пореден мач, като има само две “сухи мрежи” от 13 двубоя този сезон. Кристиано Роналдо пък продължава да бъде длъжник на отбора си и има само 4 гола в 9 двубоя от началото на сезона. Португалецът няма гол на "Бернабеу" вече 4 поредни мача, което му се случва за първи път в кариерата. 

Важното за Зинедин Зидан и тимът му обаче бе победата, която изпрати Реал на върха в класирането. “Белите” имат 21 точки, с 1 повече от Севиля и на 2 пред големия си съперник Барселона. 

Баските лишиха Реал Мадрид от традиционния домакински натиск и още в 6-та минута Иняки отправи опасен удар, но Кейлор Навас изби. Само минута по-късно Реал вкара. Иско проби по дясното крило, възползва се от подхлъзването на Енрик Саборит и изведе Бензема на стрелкова позиция. Французинът нямаше проблеми и отблизо направи 1:0. Това беше 7-ми гол на Бензема срещу Атлетик, като в кариерата си има повече само срещу Гранада - 9. Иско пък регистрира 31-та си асистенция от сезон 2013/2014 насам, което го прави най-продуктивният полузащитник на Реал. 

Голът даде импулс на домакините и в следващите минути Кроос, Роналдо и Марсело пропуснаха да удвоят преднината. Така се стигна до 27-та минута, когато Сабин Мерино изравни. Крвахал и Пепе не успяха да избият една топка в полето на Реал, Хави Ерасо я отклони към Мерино, който прокара топката зад Навас - 1:1. Нападателят отбеляза втория си гол в три мача в Ла Лига срещу Реал Мадрид. 

До края Бей и Роналдо на два пъти пропуснаха да изведат Реал отново напред в резултата. Кристиано изпрати слаби първи 45 минути, като беше играчът с най-малко подавания на терена - едва 10. 

Изненадващо в началото на второто полувреме Атлетико беше изключително близо до това да смълчи трибуните. Иняки Уилямс изскочи сам срещу Кейлор Навас, но ударът му мина над гредата. 

Роналдо опитваше да стреля от всяка ситуация. До средата на второто полувреме португалецът имаше 8 удара към вратата на съперника, но само 1 в очертанията. А в предишните 7 домакински мача на Реал срещу Атлетико Кристиано бе вкарал 12 гола. Тази вечер обаче не му се получаваха нещата.

В последните 20 минути напрежението се покачи, а феновете на домакините започнаха все по-често да освиркват играчите си. Хората по трибуните не харесаха и решението на Зидан да замени Иско, който се представяше на ниво.

Натискът на домакините все пак даде резултат в 83-та минута, когато резервата Алваро Мората взриви трибуните. Бейл центрира към нападателя, който стреля от воле, но Ирайсос спаси. Топката обаче се върна в Мората, който след това нямаше как да сбърка - 2:1 за Реал Мадрид. Това беше трети гол на Мората като резерва в Ла Лига, повече от всеки друг играч в първенството. 

Реал Мадрид - Атлетик Билбао 2:1 

1:0 Карим Бензема 7'

1:1 Сабин Мерино 27’

2:1 Алваро Мората 83'

Реал Мадрид: Навас, Карвахал, Пепе, Варан, Марсело, Ковачич, Кроос, Иско (65 - Васкес), Бейл, Роналдо, Бензема (75 - Мората)

Атлетик Билбао: Ирайсос, Лекуе, Ечейта, Лапорте, Саборит (88 - Муниаин), Сан Хосе, Рико, Уилямс, Ерасо, Гарсия (76 - Итураспе), Сабин (78 - Сасуета)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/57haq9Bo_s8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>