Златната топка за 2017 година ще бъде връчена след повече от половин година, но организаторите на най-престижната индивидуална награда от France Football вече започнаха дебат кой я заслужава.

Френската спортна библия излезе на първа страница със заглавие: "Кой може да победи Кристиано Роналдо?" и дава няколко предположения. Интересното е, че сред тях не са звездите на Барселона Лео Меси и Неймар, които бяха елиминирани от 1/4-финалите на Шампионска лига.

"Меси няма да играе 1/2-финал във втора поредна година. Последният носител на Златната топка, който печели без да играе в един от най-добрите четири отбора за годината, е Фабио Канаваро. Това е случи през 2006 г., но тогава италианецът стана световен шампион", припомня в материала France Football.

Списанието се връща към паметните мачове на Кристиано Роналдо през този сезон срещу Байерн Мюнхен и Атлетико Мадрид. "Спокойно можем да оставим настрани статистиката, че е най-резултатният играч в турнира и мина кота 100 гола. Тази пролет португалецът преоткрива физическата си свежест и головия нюх. Впечатлява с представянето си", пише още France Football.

Но кои са останалите кандидати? Според французите това са Джанлуиджи Буфон, Антоан Гризман и Килиан Мбапе, като за всеки от тях са отредени няколко реда, които са озаглавени: "Амбициозното детрониране на Кристиано".

Буфон: Той се явява единственият възможен съперник на Кристиано, но е с хендикап. В историята само един вратар е печелил Златната топка – през 1963 г. за Лев Яшин. Дори и триумф в Шампионска лига за Юве, Буфон може да бъде засенчен от Пауло Дибала или Гонсало Игуаин.

Гризман: Френският нападател от година е сред основните фаворити, но липсата на трофеи го превръща в аутсайдер. Той още няма Шампионска лига, без която много трудно ще заслужи приза.

Мбапе: Това е най-новата изгряваща звезда на европейския футбол. През 2017 г. има 15 гола, колкото и Кристиано. Но Златната топка рядко отива в ръцете на младеж и Мбапе знае това. Най-младите победители са Майкъл Оуен и бразилеца Роналдо – на по 21 г. Мбапе е само на 18 г.