Нерви, куфарчета с пари, напрежение... Това е историята на последните кръгове в Примера дивисион, в които титлата е била на кантар. И традицията повелява късметът да се усмихва на Барселона, тъй като Реал Мадрид е спечелил само една от седемте титли, които си е оспорвал с каталунците до финалния уикенд на шампионата. 

Един от най-емблематичните случаи е през 1991/92, когато всички мислеха, че мачът между Тенерифе и Реал Мадрид е уреден. „Двубоят е нагласен. Да кажете обратното е все едно да вярвате в Алиса в страната на чудесата“, изхвърли се тогава президентът на Атлетико Хесус Хил. Той намекваше, че съдията Раул Гарсия де Лоса ще направи всичко възможно да добута мадридчани до победата, за да завършат пред Барселона в класирането. Нищо такова обаче не се случи!

Реал се издъни колосално, водеше с 2:0 на Тенерифе, за да загуби с 2:3 и да подари шампионата на Барселона, който в същото време се наложи с 2:0 над Атлетик Билбао. Сълзите бяха за момчетата на Лео Беенхакер, а още по-интересното е, че мадридчани бяха победени от своята легенда Хорхе Валдано, който тогава бе треньор на Тенерифе. "Да живее чистият футбол", с тези думи влезе Валдано в залата за пресконференции, след като спря любимия си отбор към титлата.

По-късно на бял свят се появиха записаните изказвания на играчите Маноло Йеро и Тоньо, които признават за наличието на премия за победа, която се е равнявала на 21 милиона песети. Този случай обаче е забравен поради липсата на доказателства…„Ако е вярно, че е имало куфарчета с пари от Барса за нас, значи 23 години по-късно все още си търся моя дял", казва с усмивка Кике Естебаранс, който вкарва един от головете за победата над Реал Мадрид.

Пиер пък се възползва от груба грешка на Санчис и Буйо, за да отбележи друго от попаденията в мадридската врата. Той също мълчи за премиите: „Аз бях най-младият. Не знам изобщо дали е истина. Аз поне не разбрах нищо". В Барселона също отричат да са давали премии на играчите на Тенерифе, за да бият Реал: "Лъжа е, че Барселона са плащали. Който казва това, е лъжец. Единственото, което направихме, е да ги поканим на мача за трофея „Гампер". 

Този случай е и повратна точка в отношенията между Барселона и Реал Мадрид. Сега през настоящата кампания ситуацията е същата, въпреки че на "Ноу Камп" в последния кръг ще бъдат въоръжени с модерни технологии, телефони, таблети и eкрани, а не транзистори. Има и още една прилика, защото в последния кръг треньор на съперника на Реал също ще бъде заклет мадридчанин - Мичел. Както казваше и Йохан Кройф обаче, цялото напрежение е в лагера на Белия балет и понякога това е достатъчно, за да бъде загубен даден двубой.

Въпреки всички предимства, с които разполага Зинедин Зидан, историята показва, че кралете трябва да бъдат предпазливи. В историята на шампионата Барселона и Реал седем пъти са решавали титла в последния кръг. И цели шест от случаите белите останаха втори!

Първата издънка е още през 1928/29. Тогава Реал губи от Атлетико с 0:2, а Барса се възползва и бие Ирун с 4:1. Общо 36 пъти от 1928-а насам интригата за първото място се е решавала в последния кръг. 10 пъти шампион е Барса, 9 - Атлетико, 6 - Реал Мадрид, 4 - Атлетик Билбао, 2 – Валенсия и Реал Сосиедад, 1 - Бетис, Севиля и Ла Коруня. 

През 1993 г. Реал отново се издъни в последния кръг с Тенерифе (0:2), за да може да стане Барселона шампион след 1:0 над Реал Сосиедад. Каталунците пък вадят късмет и година по-късно, когато Ла Коруня пропусна дузпа (на Джукич) и не успя да бие Валенсия (0:0). В същото време блаугранас громят с 5:2 Севиля и крадат титлата. Това са примерите, в които ясно се вижда, че Барселона обича да прави сензационни обрати в последния възможен момент, разчитайки на помощ от трети тим. 

Интересното е, че и през 2007-а Реал отново бе на косъм да се издъни при наглед спечелена титла. Тогава Майорка поведе на "Бернабеу" в последния кръг, но Белия балет все пак съумя да обърне за 3:1 и да спечели златните медали. Същата година голямата драма е в предпоследния кръг, когато Ван Нистелрой спасява точка за Реал срещу Сарагоса в 89-ата минута, а в същото време Тамудо от Еспаньол изравнява срещу Барселона. 

През 1980/81 Реал Сосиедад бе на косъм да изпусне титлата, след като в последния кръг губеше с 1:2 от Спортинг Хихон на "Ел Молинон", но се спаси с даденото продължение на Хесус Мари Самора. 
Изключително драматично бе през 2014-а ,когато имаше директен мач между Барселона и Атлетико Мадрид. Тогава равенството бе достатъчно на дюшекчиите, за да завоюват Примера дивисион насред "Ноу Камп" – 1:1. 

Миналата година разликата преди последния кръг пак бе само една точка. Тогава обаче драма нямаше, Барселона нямаше никакъв проблем срещу Гранада и след 3:0 стана шампион. В същото време Реал също би Ла Коруня, но този успех не помогна за нищо повече от сребро.

Франсиско Кабесас, EL MUNDO